Hlavní obsah

Nejlepší dietní programy pro rok 2020 podle odborníků

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již potřetí se odborníci na výživu z celého světa zaměřili na populární dietní plány a vybrali z nich ty nejlepší a nejvhodnější pro zdravé hubnutí, ale i snížení nejrůznějších zdravotních rizik, a to zejména kardiovaskulárních chorob. Jejich zjištění a doporučení vyšla ve výroční zprávě zaměřující se na výživu a dietní doporučení US News & World Report's.

Foto: Profimedia.cz

Středomořská strava

Článek

1. Středomořská strava - nejlepší dieta pro dlouhodobý a trvalý efekt

Středomořská strava je dlouhá léta považována za nejzdravější formu stravování a nyní je i odborníky na výživu a lékaři doporučována jako ten nejlepší způsob pro hubnutí.

Jídelníček založený na zelenině, ovoci, ale i celozrnných potravinách, libovém mase či olivovém oleji tak nejen sníží riziko srdečních chorob, cukrovky a demence, ale také po něm zdravě zhubnete.

Jedná se o kombinaci stravovacích návyků zemí kolem Středozemního moře, a to zejména Španělska, Francie, Itálie a Řecka. Přičemž jde spíše o stravovací návyky a celou řadu doporučení než o dietu jako takovou. Odborníci ji přesto považují za nejlepší formu hubnutí, jelikož se nejedná o žádnou krátkodobou dietu, ale v podstatě životní styl.

Středomořská dieta je zdravá a má dlouhodobý efekt

Zdraví

Lidem je doporučováno, aby jedli méně červeného masa, cukru a nasycených tuků, a aby naopak do svého jídelníčku zařadili celozrnné potraviny, libové maso, rostlinné bílkoviny a ořechy.

Mléčné výrobky, jako je mléko, sýr a jogurty jsou povoleny, avšak s mírou, stejně jako konzumace alkoholu.

Typický oběd je fazolový salát s rajčaty a okurkami, sýrem feta a čerstvými bylinkami, doplněný sklenicí bílého vína.

Tajemství řecké kuchyně

Zdraví

2. WW (Weight Watchers) - nejlepší komerční dietní plán

Dietní program usiluje o celkovou změnu životního stylu a myšlení. Využívá vědeckého přístupu ke shazování, zdůrazňující důležitost kontroly porcí, výběru jídla a pomalého, konzistentního hubnutí. Postaven je hlavně na osobních setkáváních členů programu, vzájemné podpoře a heslu: „Když se nepohlídáš sám, pohlídají tě ostatní“.

Dieta přitom nepočítá kalorie, ale jednotlivé potraviny jsou na základě složení nutričních látek obodovány, přičemž každý jedinec na základě speciálního výpočtu odvíjejícího se ho od pohlaví, věku, hmotnosti a výšky získá svůj každodenní cíl s maximálním počtem bodů.

Jedinci tak v podstatě mohou jíst, co chtějí, ale nesmí překročit denní cíl bodů. Některé potraviny mají i 0 bodů, tudíž je lze konzumovat v podstatě v neomezeném množství.

Lidé tak díky tomuto plánu mohou shodit až kilogram týdně a po dosažení své cílové váhy je jim počet bodů upraven tak, aby si následně dokázali i váhu udržet.

Mezi příznivce tohoto hubnoucího programu patří například moderátorka Oprah Winfreyová, která díky němu zhubla 20 kilogramů, ale také herečka Kate Hudsonová, zpěvačka Jessica Simpsonová, herečka Jenny McCarthyová, herečka Tina Fey, herečka Ginnifer Goodwinová, zpěvačka Jennifer Hudsonová a dokonce DJ Kahled.

3. Program HMR (plán zdravých řešení a plán svobodného rozhodnutí) - nejlepší program pro rychlé shazování kilogramů

Jedná se o nízkokalorický dietní plán, který podporuje konzumaci velkého množství ovoce a zeleniny. Jedná se o ucelený program zahrnující i předpřipravené náhražky jídla v podobě nízkokalorických koktejlů, jídel, výživných tyčinek a vařených vícezrnných cereálií. V kombinaci se zeleninou a ovocem pak tato jídla dodají organismu maximum výživných látek.

Existují přitom dvě varianty této diety - plán zdravých řešení a plán svobodného rozhodnutí. Ten první mohou lidé dodržovat bez dohledu odborníků, ten druhý jen pod lékařským dohledem, a to zejména z důvodu velmi nízkého obsahu kalorií.

Program také doporučuje pravidelnou fyzickou aktivitu, včetně 10-20 minut rychlé chůze denně.

Ačkoliv se jedná o rychlý způsob hubnutí, z vědecké studie vyplynulo, že více jak polovinu shozené hmotnosti si udrželo až 66 % lidí i po sedmi letech po držení této diety.

Zdravé, ale kalorické! 5 potravin, s nimiž rozhodně nezhubnete

Zdraví

4. DASH dieta - program pro snížení vysokého krevního tlaku

Jedná se o stravovací plán doporučovaný celou řadou odborných institucí jako American Heart Association a National Heart, Lung and Blood Institute.

Program podporuje redukci sodíku obsaženého v potravinách. Obsahuje velké množství zeleniny, ovoce a nízkotučných mléčných výrobků a menší množství celozrnných potravin, ryb, drůbeže a ořechů.

Lidem je doporučováno omezit příjem potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, jako je červené maso, plnotučné mléčné výrobky a slazené nápoje.

Typická večeře by se mohla skládat z pečených kuřecích prsíček, zapečených brambor s trochou špenátu.

Standardní Dash strava nenabízí více než 2,3 g sodíku denně. Nicméně existují i přísnější doporučení, co se týče omezení sodíku, a to v maximálním množství 1,5 g denně.

V dalších doporučení Dash programu je i cvičení, a to v množství 150 minut mírné fyzické aktivity týdně, což může být i jen 30minutová rychlá chůze pět dní v týdnu apod.

Sodík je při sportování v horku důležitý, ale pozor na množství

Zdraví

5. Ornich dieta pro zdravé srdce 

Dietní doporučení vytvořené na počátku devadesátých let profesorem Deanem Ornishem z Kalifornské univerzity v San Francisku. Jedná se o vegetariánskou stravu zaměřenou nejen na snížení hmotnosti, ale především pro podporu zdraví srdce.

Strava kategorizuje jídlo do pěti skupin od „nejzdravějšího“ (skupina jedna) do „nejméně zdravého“ (skupina pět). Pouze 10 % přijatých kalorií přitom může pocházet z tuku. Potraviny s jakýmkoliv cholesterolem a rafinovanými úhlohydráty a všechny živočišné produkty jsou zakázány.

Jídelníček by měl naopak obsahovat potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kam patří i brambory a komplexní úhlohydráty, jako jsou fazole. Jediné, co je povoleno ze živočišné stravy, jsou vaječné bílky a jeden šálek netučného mléka či jednoho jogurtu denně.

Součástí dietního plánu by měl být aerobní pohyb, posilování a také techniky vhodné ke zvládání stresu, jako je jóga nebo meditace.

Přestože na zmiňovanou stravu přistoupil sám autor diety kvůli své vlastní diagnóze rakoviny slinivky, stejně tak jako následně i počítačový guru Steve Jobs po léčbě stejného onkologického onemocnění, nikdy tuto dietu nedoporučoval jako vhodné stravování při rakovině, ale jen jako dietu pro zlepšení zdraví srdce.

6. Flexitariánství

Flexitariánství jde o životní trend respektující přírodu. Dotyční většinu času preferují vegetariánskou stravu, nicméně pokud dostanou chuť na maso, mohou si jej dopřát.

Jídelníček by měl přitom být složen ze snídaně obsahující 300 kalorií, oběda se 400 kaloriemi a večeře s 500 kaloriemi. V průběhu dne si přitom mohou dopřát i dvě svačiny vždy po 150 kaloriích. Denně by tak lidé měli přijmout kolem 1500 kalorií bez ohledu na pohlaví, věk a váhu.

Recepty, na kterých si pochutnají flexitariáni

Zdraví

Podle odborníků se s touto dietou i dobře hubne, jednak kvůli omezenému množství kalorií, pak také zejména kvůli rostlinné stravě.

7. Keto dieta - jedna z nejhorších diet

Odborníci prozkoumali celkem 35 diet, přičemž předposlední příčku dle nich získala dnes velmi populární keto dieta, která především omezuje přísun sacharidů a tuku.

Podle odborníků jsou ale zejména sacharidy omezeny na tak nízkou hranici, že to může být až zdraví nebezpečné. Proto lze tuto dietu považovat za nezdravou a špatně udržitelnou.

Nízkosacharidová dieta může zkrátit život až o čtyři roky

Zdraví

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zrychlit spalování břišního tuku

Po třicítce začíná docházet k hormonálním změnám, které u mnohých lidí způsobují přibírání na váze a ukládání tuku v oblasti břicha. Podle dietoložky Susie...

Výběr článků

Načítám