Hlavní obsah

Nejen třes je příznakem Parkinsonovy choroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První obtíže pacientů trpících Parkinsonovou nemocí, tímto chronickým a pomalu se rozvíjejícím onemocněním, jsou obvykle necharakteristické - bolesti ramen a zad, pocity tíže končetin, ztráty výkonnosti, poruchy spánku, zácpa, tichost a monotónnost hlasu, zhoršení písma, stav deprese či snížení sexuální výkonnosti. Tyto příznaky doprovázejí mnohá onemocnění, nejsou tedy pro lékaře dobrým vodítkem ke stanovení správné diagnózy.

Článek

Teprve později, a to i o řadu měsíců, se objevují čtyři typické a základní příznaky nemoci - třes (tremor), svalová ztuhlost (rigidita), celková zpomalenost a chudost pohybů (bradykineze, akineze, hypokineze) a poruchy stoje a chůze. Kromě těchto základních příznaků se také velmi často objevují ještě další obtíže - poruchy vegetativního nervstva a psychické problémy. 

Neznamená to však, že se všechny příznaky musí vyskytovat u každého nemocného. Dokonce i během vývoje onemocnění u jedné osoby se může charakter a míra obtíží měnit, a to jak podle účinnosti léčby, tak podle rozvoje nemoci.

Třes (tremor)

Třes bývá klasickým příznakem Parkinsonovy nemoci, snad nejcharakterističtější, nejčastější a mezi neodborníky nejznámější obtíží. Je nutno však zdůraznit, že ne každý třes znamená, že pacient trpí Parkinsonovou nemocí.

Třes je nespecifickým příznakem řady onemocnění. Navíc, u malého procenta nemocných s Parkinsonovou nemocí se třes nemusí vůbec objevit, a to ani na počátku, ani v průběhu nemoci.

Svalová ztuhlost (rigidita)

Svalová ztuhlost se projevuje zvýšením normálního svalového napětí, které je potřebné k udržení vzpřímeného postoje a k provedení pohybu. Ztuhlý sval klade při činnosti zvýšený odpor. Někteří pacienti přirovnávají tento odpor k pohybům v hluboké vodě.

Zpomalenost, chudost a omezení rozsahu pohybů (bradykineze, akineze, hypokineze) - tyto projevy jsou nezávislé na míře svalové ztuhlosti. Projevují se ztrátou či snížením schopnosti především začít pohyb, například vyrazit ze stoje do chůze, postavit se ze sedu a podobně.

Porucha stoje a chůze

Tyto poruchy jsou nedílnou součástí projevů Parkinsonovy nemoci a patří k příznakům velmi komplikujícím život pacientů. Charakteristické je především sehnuté držení trupu, šíje a pokrčení končetin. U pacientů s pokročilejší nemocí je typická chůze o drobných, šouravých krůčcích s nejistými, pomalými otočkami, kdy může docházet i k poruše rovnováhy.

Materiál převzat z publikace: Parkinsonova nemoc, 3.vydání: Jan Roth, Marcela Sekyrová, Evžen Růžička a kolektiv. Vydalo nakladatelství Maxdorf. 

Reklama

Související témata:

Související články

S Parkinsonovou nemocí musí pacient bojovat

Parkinsonova nemoc je chronické, pomalu se rozvíjející onemocnění, které nelze vyléčit, lze je však léčit. Je možné potlačit či omezit příznaky nemoci,...

Za Parkinsona mohou změny dopaminu

Schopnost ovládat pohyby lidského těla je velmi složitý proces, na kterém se podílí nejen mozek, ale i mícha, nervové svazky, svaly, šlachy a klouby. Plán...

Výběr článků

Načítám