Hlavní obsah

Nejčastější problémy nohou, jež odhalí letní obuv

Novinky, Dana Sokolová

K létu neodmyslitelně patří otevřená obuv. Sandály, žabky či pantofle však mohou upozornit na celou řadu problémů. Od popraskané paty, přes zarostlé nehty, mykózu, až po zkřížené přední vazy. Nohy pak mohou vypadat velmi nevzhledně a pro někoho doslova odpudivě.

Foto: Profimedia.cz

Otevřené boty mohou odhalit řadu zdravotních problémů.

Článek

1. Výrůstky

Foto: Profimedia.cz

Výrůstek

Kostní výrůstky se nejčastěji vytvářejí v oblasti palce. Kladívkový prst pak obvykle deformuje i ostatní prsty. Noha vypadá nejen nevzhledně, člověk může mít i problémy při nošení obuvi. Časem se může jednat o velmi bolestivou záležitost, již je nutné řešit chirurgicky. Předejít kostním výrůstkům se dá nošením prostorných bot bez vysokých podpatků.

2. Kuří oka a mozoly

Foto: Profimedia.cz

Rozpraskané paty

Tření způsobuje vznik silné, žlutavé až odumřelé kůže, jež je charakteristická pro kuří oka či mozoly. Vrchní vrstva pokožky tak chrání jemnější tkáně kůže. Zatímco kuří oka se vytvářejí v méně namáhaných místech, mozoly se objevují všude, kde je větší napětí. Za obojí může především špatně padnoucí obuv.

3. Dna

Foto: Profimedia.cz

Dna

Dnu charakterizuje náhlá bolest, zarudnutí, otok a ztuhlost kloubů, nejčastěji velkého kloubu u palce. Dna se také může vyskytovat v kotníku nebo koleni. Způsobuje ji příliš velké množství urey neboli kyseliny močové v těle, jež se usazuje v kloubech. Propuknutí nemoci může trvat dny až týdny a někdy zabere čas, než lékaři objeví pravou příčinu bolestivých kloubů a horečky. Kromě léků je nutné u této nemoci dodržovat přísnou dietu. [celá zpráva]

4. Plantární bradavice

Foto: Profimedia.cz

Bradavice se nejčastěji odstraňuje pomocí tekutého dusíku.

Bradavice na plosce nohy nevytváří žádné výstupky, ale díky tlaku, kterému jsou vystaveny, vrůstají do kůže. Proto se nazývají plantární bradavice - pevné, rohové výrůstky. Za jejich vznik může vir, který prochází pokožkou a je tedy velmi nakažlivý. Často se šíří prostřednictvím veřejných bazénů a sprch. Plantární bradavice jsou neškodné a mohou být ponechány bez léčby, ale v mnoha případech jsou bolestivé a tudíž je nelze zcela ignorovat. K odstranění bradavic se nejčastěji používá kyselina salicylová, která se využívá při vypalování či zmrazení. Pomoci může i chirurgické či laserové odstranění bradavice.

5. Mykóza nohou

Foto: Profimedia.cz

Plíseň na nohou

Houbové infekce (plíseň či také mykóza) mohou způsobit olupování kůže, zarudnutí, svědění, pálení a někdy i puchýře či boláky. Člověk ji může chytit při chůzi naboso v šatnách či v blízkosti bazénu. Plíseň pak roste v botách, a to zejména v pevných, kde nedochází k cirkulaci vzduchu. Léčba spočívá v používání antimykotických krémů či gelů a v těžších případech v podobě léků.

6. Plísňové infekce nehtů

Mikroskopické plísně občas mohou napadnout nehet u prstu. Projevuje se to obvykle tak, že nehet zeslábne, začne se třepit a zabarvovat. Pokud se tento problém neléčí, sám od sebe nezmizí. A ani léčba nemusí být vůbec jednoduchá. V mírných případech mohou pomoci antimykotické krémy, ale k úplnému doléčení závažné infekce jsou nutné speciální léky. I tyto infekce se velmi snadno šíří z člověka na člověka, a jestli jim něco doslova svědčí pak teplé a vlhké prostředí.

7. Kladívkové prsty

Někteří lidé jsou přímo náchylní ke kladívkovým prstům, nicméně obvykle za tento problém může velmi těsná obuv. Pro kladívkové prsty jsou charakteristické výrůstky na prostředním kloubu prstu, kdy prst je nepřirozeně v tomto kloubu ohnut směrem dolů. Při tomto problému je nutné nosit speciální obuv s větším prostorem v oblasti špičky. Odstranit problém lze pak pouze chirurgicky.

8. Zarostlý nehet

Foto: Profimedia.cz

Zarostlý nehet

Zarostlý nehet do kůžičky obvykle velmi bolí. Místo zarudne a objeví se menší otok, což jsou i známky infekce. Za problém mohou špatně ostříhané nehty, přerostlé nehty, nošení těsné obuvi a poranění nehtů. U lehčích případů stačí nohy odmočit v teplé vodě a pak pomocí štětičky či sterilního gázového čtverečku nadzvednout v rohu zarostlý nehet nad kůži. Pomáhá i koupel v heřmánku či Řepíku lékařského. V těžších případech pomůže lékařská pedikúra či menší chirurgický zákrok spočívající v částečném či úplném odstranění nehtu.

9. Plochá noha

Foto: Profimedia.cz

Plochá noha

Plochou nohu poznáme tak, že se celé chodidlo zcela dotýká země. Chodidlo je tak bez přirozené klenby nohy. Tento problém je dědičný nebo může vzniknout v důsledku zranění či onemocnění, jako je například revmatická artritida. Plochá noha může vzácně upozornit i na nadměrné přibývání na váze, špatně padnoucí obuv či nadměrné stání. Léčba spočívá v posilování nohou a pak v nošení ortopedických bot, které podporují klenbu nohy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám