Hlavní obsah

Nedaří se vám otěhotnět? Začněte s řešením problému u partnera

Novinky, zun

Pokud se bez úspěchu snažíte o miminko déle než rok, je načase vyhledat pomoc odborného lékaře. Určitě není na místě jakkoliv panikařit, ale pár by měl podstoupit alespoň základní vyšetření. Lékaři doporučují začít právě u muže.

Foto: Profimedia.cz

Problémy s početím trápí stále více párů.

Článek

Muž má vyšetření o poznání jednodušší než žena a v zásadě se jedná o jedno základní – vyšetření spermiogramu. Po celý měsíc červen je možné využít speciální nabídky Centra reprodukční medicíny GEST, které v rámci Měsíce reprodukčního zdraví nabízí zdarma vyšetření spermiogramu.

Jedná se o zcela anonymní vyšetření na základě telefonické objednávky. Nutná je pouze sexuální abstinence po dobu tří dnů před vyšetřením. Výsledky jsou známy již za několik hodin.

Jak zvýšit šanci na dobrý výsledek spermiogramu?

  • Dostatek antioxidantů – čerstvé zeleniny a ovoce
  • Zvýšený přísun vitamínů – především zinek, B6, B12, E
  • Nenosit těsné spodní prádlo
  • Omezit pobyt v sauně či horké koupele
  • Pozor na kouření a alkohol, ale i na nevhodné sporty (vzpírání, extrémní cyklistika, aj.)
  • Důležitá je také psychická pohoda a zdravý životní styl

Pro ni

V případě opakovaného neúspěchu otěhotnět by se žena v první řadě měla zaměřit na průkaz své ovulace (pokud tak již neučinila). Zkuste měřit bazální teplotu nebo volně prodejné ovulační testy.

Doporučená prvotní vyšetření

Tato vyšetření jsou doporučována, pokud již máte obavy o svou plodnost, ale ještě nechcete podstoupit léčbu ve specializovaném centru.

  • Domluvte se se svým ošetřujícím lékařem, zda může vyšetřit dozrávání vajíčka
  • Objednejte se na základní vyšetření hormonů

Nechte si stanovit hladinu AMH (Antimülleriánský hormon) – zjištěná hodnota ukáže, zda má žena dostatek kvalitních vajíček, a tudíž reálnou šanci na otěhotnění nebo naopak. Stanovení AMH tak může přispět k uklidnění psychického stavu nebo k rychlejšímu řešení případné neplodnosti. (Tento test bohužel obvykle nekryje zdravotní pojištění.)

Prolactin - jeho zvýšená hodnota může bránit otěhotnění.

Důležitá je také správná funkce štítné žlázy - obvykle stačí vyšetřit hladinu TSH (thyroideu stimulující hormon).

Všechny výše uvedené testy je možné provést kterýkoli den menstruačního cyklu. „V případě, že některá vyšetření nedopadnou nejlépe, nebo i přes jejich správné výsledky se vám stále otěhotnět nedaří, doporučujeme obrátit se na specializované pracoviště, kde přímo pro vás nastaví algoritmus vyšetření a ideální léčebný postup.

Červen – Měsíc reprodukčního zdraví

Před 10 lety vyhlásila americká nezisková organizace AFA (American Fertility Association) červen Měsícem reprodukčního zdraví (WIM = World Infertility Month). Tato akce našla širokou odezvu po celém světě.

Cílem této celosvětové kampaně je podpořit snahy miliónů nedobrovolně bezdětných párů, informovat o problematice neplodnosti veřejnost a vytvářet podmínky pro lepší možnosti řešení této složité životní situace.

Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP dala podnět ke vzniku Národního dne neplodnosti, připadajícího na 6. červen. Tento den je zasvěcen projektům, jejichž cílem je pomoci neplodným párům i zvýšit informovanost mezi odborníky jiných specializací. Někdy se hovoří o dni (měsíci) neplodnosti, jindy o dni (měsíci) reprodukčního zdraví.

Reprodukční medicína naštěstí v současné době dokáže pomoci většině pacientů i s těžkou poruchou plodnosti. Je však zapotřebí vše začít řešit včas. A rozhodně ne vždy léčba neplodnosti znamená "miminko ze zkumavky". "Určitě tedy neztrácejte naději,“ říká MUDr. Jan Šulc, vedoucí lékař Centra asistované reprodukce GEST.

Reklama

Související články

Neplodnost - fenomén, který se tají

Na stolku ve své pracovně má psycholožka Markéta Rokytová krabici papírových kapesníků, aby se její klientky mohly dosyta vyplakat. Jsou to většinou zralé...

Výběr článků

Načítám