Hlavní obsah

Nebezpečná posedlost zdravými potravinami

Novinky, Dana Sokolová

Období diet a hubnutí s sebou přináší i řadu zdravotních rizik, která nelze rozhodně podceňovat. Zvláště pak pokud se lidé inspirují u krásných modelek, hereček či zpěvaček, jež své tělo mnohdy doslova drancují řadou nesmyslů, které zvláště mladým dívkám můžou velmi ublížit. Od drastických diet je totiž už jen krůček k psychickým poruchám jako je anorexie, bulimie či orthorexie.

Foto: Profimedia.cz

Posedlost zdravými potravinami si žena může vypěstovat i banálními informacemi typu jak moc je pro organismus škodlivé vysoké množství soli.

Článek

Ne každý si uvědomuje, že za zázračnými dietami celebrit je zcela něco jiného, než zdravé tipy, jak shodit několik kilogramů. Často se jedná o drastický způsob, při kterém žena sice zhubne, ale také své tělo ochudí o celou řadu zdraví prospěšných látek. Navíc čím rychleji zhubne, tím rychleji se jí shozené kilogramy vrátí a dokonce i některé navíc přibydou.

Od opakování podobných diet je pak už jen skutečný krůček k poruchám příjmu stravy. Nejedná se ale jen vždy o tolik známou anorexii (omezení příjmu potravin na min, např. jeden bílý jogurt denně) či bulimii (vlčí hlad, jež vystřídá zvracení), ale také čím dál častější orthorexii (nezdravé upínání se na rádoby zdravou stravu).

Nový fenomén zdravých potravin

Při othorexii se obvykle ženy zaměří na určitou skupinu potravin, již mohou konzumovat bez omezení a celou řadu ostatních potravin, jež nikdy ani neokusí. Obvykle se nejedná o různorodou a pestrou stravu, i když zajisté o stravu zdravou a kvalitní.

Touto poruchou trpí nejčastěji třicetileté ženy, jež dnes získávají celou řadu informací o škodlivosti nejrůznějších potravin. V jejich případě však nejde o posedlost hubnutím, ale posedlost jíst co možná nejzdravěji. Proto psychologové toto onemocnění přirovnávají k obsedantně kompulsivní chorobě neboli chorobné úzkosti.

Mezi nebezpečné diety z tohoto pohledu patří především Dieta podle krevních skupin či Atkinsonova dieta. Nebezpečné ale můžou být i všechny informace týkající se škodlivosti potravin. Posedlost zdravými potravinami si žena může vypěstovat i banálními informacemi typu, jak moc je pro organismus škodlivé vysoké množství soli či nadbytek sacharidů apod. Úzkostná žena pak může dostat záchvat i při snědení obyčejného rohlíku apod.

Odborníci proto radí naprosto všem, aby se, co se týče stravování, vyhýbali všem extrémům a byli si jisti, že pokud si jednou za čas dopřejí ne příliš zdravou potravinu, nijak závažně neonemocní. Naopak někdy ne příliš zdravá strava může lidskému tělu méně ublížit než neustálý stres z obav z nezdravé potraviny.

"Žít v dnešní době zcela zdravě, kdy se každý den v médiích objeví, co nového je či není zdravé, je na zbláznění," upozorňuje Lucy Jonesová z britské dietetické asociace.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se po dietách vyhnout jo-jo efektu

Už jste zkusili tukožroutskou, ovocnou, zeleninovou a mnohé další diety, a stále nic. Ba naopak, rychle shozená kila se vracejí stále rychleji s každou další...

Výběr článků

Načítám