Hlavní obsah

Návštěva u nutričního terapeuta může být hrazena pojišťovnou

Novinky, das

Trápí vás nadváha, podvýživa, ale také například cukrovka či další onemocnění spjaté s dodržováním speciální diety? Pak nemusíte sázet jen na informace napsané v brožurkách či na internetu. S jídelníčkem vám mohou pomoci nutriční terapeuti, návštěva u nich může být hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Foto: Profimedia.cz

Kvalifikovaný nutriční terapeut může velmi pomoci.

Článek

Návštěva u nutričního terapeuta může být hrazena pojišťovnou, pokud ji doporučí lékař.  Musí se ale jednat o odborníka, jenž je pracovníkem ve zdravotnictví a má smluvní vztah s pojišťovnou.

„Nutriční terapeut je samostatná odbornost a na základě smluvního vztahu může pojišťovně vykazovat ambulantně poskytnuté výkony, které této odbornosti náleží, např. vyšetření a zhodnocení nutričního stavu pacienta, sestavení nutričního plánu, edukace nutričním terapeutem aj. Vedle toho nutriční terapeuti fungují také v rámci nemocnic pro hospitalizované pacienty,” vysvětluje tiskový mluvčí VZP Mgr. Oldřich Tichý a dodává:

„K nutričnímu terapeutovi vás může odeslat váš praktický lékař. Dá vám písemné doporučení a měl by vám také poradit, kam se obrátit. Doporučení může dát pacientovi i jeho ošetřující odborný lékař, např. diabetikovi jeho diabetolog. Připomínáme raději, že není možné, aby pojišťovna zpětně proplatila návštěvu u nutričního terapeuta, pro kterou se pojištěnec sám rozhodl a sám si ji zaplatil.”

Kdy lékař může doporučit konzultaci

Na základě zjištění problémů spjatých s nadváhou, zvýšené hladiny glykémie apod. A tedy v okamžiku zjištění rizika onemocnění, kdy je nutná změna jídelníčku. Následovat pak může i reedukace, která např. řeší zjištěné chyby ve stravování.

Tento výkon může nutriční terapeut vykázat pojišťovně k úhradě na jednoho pacienta až 3x za čtvrtletí (výkon edukace jen 1x v roce). O potřebě reedukace ale musí opět rozhodnout lékař.

„Nutriční terapeut by měl pacientovi, který potřebuje zhubnout, poradit i v případě, že trpí dalším onemocněním vyžadujícím změnu stravy, jako je například právě cukrovka, nebo choroby ledvin či jater, zvýšený cholesterol apod. Proto je konzultace u odborníka výhodná zejména pro pacienty, kteří se o své nemoci nově dozvěděli a potřebují se naučit, jak ji zvládat, aby se jejich stav nezhoršoval,” dodává Tichý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám