Hlavní obsah

Návrat do kolektivů může být kvůli infekcím rizikový především pro děti

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Končí hlavní doba dovolených i prázdniny. A návrat do kolektivu, ať už dospělých, nebo dětí do školy, může být z infekčního důvodu rizikový. Je tomu tak a očekáváme, že může ještě vzrůst počet nakažených prasečí chřipkou,“ řekl doktor Michael Vít, hlavní hygienik ČR.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Návrat do školních i pracovních kolektivů je spojen s velkým rizikem infekčních onemocnění. Důslednou hygienou se jim dá předejít.

Článek

Nejde ale jen o prasečí chřipku, i když ta v podzimních měsících bude zřejmě hrozit nejvíc. Je to přece jen kapénková nákaza, která se šíří kýcháním nebo smrkáním, ba dokonce i prostřednictvím neumytých rukou.

Nebezpečný meningokok

Druhou hlavní nákazou, která zasahuje především děti, je meningokoková infekce. Uzavřené prostory a pobyt ve větším kolektivu totiž vytvářejí doslova ideální podmínky pro šíření invazívního meningokoka.

„Meningokok dokáže svou oběť ohrozit na životě během několika málo hodin,“ řekla doktorka Pavla Křížová, vedoucí národní referenční laboratoře pro meningokoky Státního zdravotního ústavu v Praze.

Meningokok se šíří stejně jako chřipka kýcháním, ale také líbáním nebo pouhým pitím z lahve od nosiče nákazy. Proto ohrožuje jak malé děti ve školkách, tak dospívající mládež. Meningokok napadá také fyzicky a psychicky vyčerpaný organismus. A ten je právě u teenagerů dost častý, protože nezřídka ponocují, jsou na diskotékách a podobně.

Letos již bylo registrováno 41 případů onemocnění meningokokem a osm z nich, tedy téměř 20 %, skončilo úmrtím pacienta. V lednu například na invazívní meningokové onemocnění zemřel 15letý středoškolák z Tábora, v polovině března 5letá holčička v Plzni, koncem března dvouletý chlapec v Ústí nad Labem, v dubnu 4letá dívka z Mostu, 18letá studentka v Sokolově a 3letý chlapec na Liberecku, v květnu 16letá dívka v Plzni.

Očkování ochrání

Proti meningokoku je možné se dát očkovat. Všeobecnou prevencí je pak zdravý životní styl, dostatek vitamínů a včasné rozpoznání nemoci.

Nemoc se totiž velmi obtížně rozpoznává od jiných horečnatých onemocnění. Nemocný má horečku, je mu nevolno, může i zvracet, bolí ho hlava. Pokud dítě nereaguje na léky proti teplotě, je schvácené a případně se na kůži začínají objevovat červené tečky, musí okamžitě k lékaři. Proto prohlídka kůže dítěte, pokud má horečky, je tak důležitá.

Pomůže i tzv. skleničkový test. Pokud si nejste jisti, zda se nejedná o alergickou reakci, lékaři doporučují použít na tečky na kůži tenkostěnnou skleničku. Zůstávají-li tečky pod tlakem skleničky, je nutné okamžitě zavolat lékaře. Běžná skvrnka totiž pod tlakem skleničky zmizí.

Očkování většinou z preventivních programů hradí zdravotní pojišťovny či spíše na ně přispívají. Vakcínu si totiž jinak zájemce hradí v plné výši a je v rozmezí od 750 do 900 korun. Děti je možné očkovat už od dvou měsíců věku a vakcína chrání až na deset let.

Vakcína proti chřipce

Lékaři se obávají podzimních měsíců, kdy má být souběh prasečí, ptačí a sezónní chřipky. Vakcínu proti prasečí chřipce nebude možné koupit, protože stát nakoupil jen milión dávek a ty jsou určeny pro lidi zajišťující chod státu.

Hlavní hygienik republiky Michael Vít ale doporučuje očkování proti sezónní chřipce, a to proto, že sice nechrání proti prasečí chřipce, ale dá se očekávat, že průběh onemocnění by byl mírnější. Návrat do kolektivů tedy může vyvolat nejrůznější infekce. „Proto dodržovat zásady hygieny je cesta, jak infekci předejít,“ soudí Vít.

Reklama

Související články

Děti velmi málo pijí, varují odborníci

Odborníci ze Státního zdravotního ústavu upozorňují už řadu let na to, že většina školáků málo pije. Potvrdil to i červnový průzkum české výzkumné agentury...

Výběr článků

Načítám