Hlavní obsah

Nakažení virem HIV mohou plnohodnotně žít až 24 let

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATLANTA

Pokud se lidem nakaženým virem H.I.V. dostane nejlepší péče a léky, mohou počítat s plnohodnotnými čtyřiadvaceli lety života. Jejich léčba ovšem bude stát 600 000 amerických dolarů.

Článek

Cena za život je tedy příliš vysoká, neboť v přepočtu dosahuje více než třinácti miliónů korun. Lékaři jsou na jedné straně nadšeni, délka kvalitního života je u nemocných AIDS mnohem delší, než dříve předvídali. Na druhou stranu jsou ale o to víc zděšeni tím, jak vysoké náklady na léčbu dnes jsou. Přesahují prý všechny dřívější prognózy.

Cena léků za jediný rok dosahuje výše 25 200 dolarů, v přepočtu tedy 550 tisíc korun. V roce 1990 se předvídaly částky o 40 procent nižší. Délka života se podle všeho odhadovala tehdy na deset let u nemocných AIDS, dnes je to však v průměru 24 let.

Studie jasně poukazuje na fakt, že zdravotní systém musí v budoucnu počítat s velkým zatížením při léčbě HIV nakažených a že je účelnější vydávat peníze na prevenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám