Hlavní obsah

Náhlé výbuchy vzteku a jejich zdravotní rizika

Novinky, bok

Řídit v dnešní době automobil už je téměř povinnost, chceme-li být flexibilní a mít vše dostupné. Bohužel je s tím mnohdy spojen i velký stres a časté rozčilování v dopravních zácpách. Podobně náhlé stresory mohou mít velmi negativní vliv na naše mentální zdraví.

Foto: Profimedia.cz

K náhlým výbuchům vzteku dochází často v autě.

Článek

Že zbytečné a časté rozčilování zdraví zrovna dvakrát neprospívá, není až takovým tajemstvím. Nejjednodušší by bylo se situacím, kdy takzvaně bouchneme, vyhnout, ale většina lidí ví, že to jednoduše nejde.

Stačí jeden sváteční řidič, popřípadě zběsilý závodník na silnici, a problém je na světě. Takové stavy ale zdaleka nenastávají jen ve voze při dopravní špičce. Často k onomu "výbuchu" postačí i výměna názorů s partnerem, konflikt na pracovišti nebo třeba nehýbající se fronta v supermarketu.

Rozčilování nikomu nesvědčí

Budeme-li se podobně rozčilovat často, nejenže si tím zhoršíme náladu v danou chvíli, ubližujeme tím i svému psychickému rozpoložení v pozdějších letech, potvrdila nedávná americká studie. Údaje při ní byly zjišťovány od mužů i žen ve věku 25 až 74 let.

Výsledky jednoznačně ukázaly, že psychické problémy jsou ovlivňovány nejen významnými životními událostmi, ale právě i zdánlivě nedůležitými a krátkými emocionálními zážitky.

"Každodenní emoce, i ty malé, jsou důležitým ukazatelem pro psychické zdraví. Mnozí lidé jsou ale natolik vázáni dlouhodobými představami či úkoly, že těmto zdánlivě neškodným emocím nepřikládají žádnou důležitost. Přitom ovlivňují kvalitu zdraví stejně jako špatná strava nebo nedostatek pohybu," vysvětlila pro Daily Mail profesorka psychologie a sociálního chování Susan Charlesová.

"Bohužel řada lidí nevidí a neřeší psychické problémy do té doby, dokud nezačnou výrazněji zasahovat do běžného života," dodala.

Vystresovaní manažeři

Podle ní jsou ve velkém ohrožení především tzv. střední manažeři, kteří na pracovišti podléhají největšímu stresu. Hlavně protože čelí velkému tlaku ze strany svých nadřízených, ale zároveň si musí zachovat určitou úctu ze strany svých podřízených, které v takové pozici většinou mají.

"Lidé působící ve středním managementu vykazují všeobecně mnohem vyšší hladinu stresových hormonů oproti jiným zaměstnancům," dodává Charlesová. Už proto je u nich automaticky i větší riziko různých zdravotních komplikací v pozdějším věku.

Čtěte také
Proč ženy touží po mladých milencích
Mladšími milenci po svém boku se může pyšnit nejedna celebrita. Jaký to má důvod? Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se dá vyřešit velký stres

Stres se bohužel čím dál častěji stává nezbytnou součástí našich životů. Každodenní malé stresové situace zažívá stále více lidí. Od nepříjemných malých...

Neurózy, jež narušují psychickou rovnováhu

Když jsem četl dlouhý seznam poruch patřících do neuróz, chtělo se mi zažertovat, jestli je v populaci vůbec člověk, který je zdravý. Spousta z nás navíc ani...

Výběr článků

Načítám