Hlavní obsah

Nadváha má přímou souvislost s demencí, tvrdí švédští lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Nadváha ve středním věku má spojitost s větším nebezpečím vzniku demence v budoucnosti. Potvrzuje to třicetiletá studie švédských lékařů.

Foto: Profimedia.cz

Nadváha ve středním věku může mít souvislost s případnou demencí ve stáří.

Článek

Dr. Weili Xuová s kolegy analyzovali zdravotní údaje 9 000 švédských dvojčat. Když bylo účastníkům v průměru 43 let, poskytli vědcům informace o své výšce a hmotnosti.

O 30 let později odborníci prověřili jejich mentální schopnosti a některým diagnostikovali Alzheimerovu nemoc či jiný typ demence.

Téměř třetina respondentů měla ve středním věku nadváhu. U těchto lidí byla pravděpodobnost mentální poruchy o 80 procent vyšší než u jejich vrstevníků s normální hmotností. Riziko se přitom zvyšovalo společně s počtem nadbytečných kilogramů.

Tělesný tuk má vliv na hormony ovlivňující mozek

Navzdory těmto závěrům se ve výzkumu našlo 137 párů dvojčat, z nichž jedno bylo zdravé a druhé onemocnělo, což teorií o vlivu nadváhy na funkci mozku otřáslo.

Xuová ale tvrdí: "Existují určité geny, které předurčují člověka k oběma poruchám - obezitě i demenci."

Ať už je ale nadváha způsobená geneticky nebo špatným životním stylem, pravděpodobným vysvětlením vzniku demence je podle vědců skutečnost, že tělesný tuk má vliv na vznik hormonů a signálních buněk, které ovlivňují fungování mozku.

"Nadváha navíc zvyšuje riziko vzniku cukrovky a kardiovaskulárních chorob, které jsou také úzce spojeny s degradací mozkových funkcí," říká Xuová.

Nové poznatky jsou každopádně dalším důkazem, že prevence Alzheimerovy choroby a podobných nemocí začíná mnohem dříve, než se objeví první příznaky.

"Lidé si musí uvědomit, že to, co dělají dnes, má vliv na jejich zdravotní stav o třicet, nebo čtyřicet let později," vysvětluje epidemioložka Rachel Whitmerová a dodává: "Co je dobré pro srdce, to je dobré také pro mozek."

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit pivního pupku

Žádný muž není hrdý na malý soudek, mozol či pivní vanu, která se před ním buď nenápadně kulatí, nebo už nápadně valí. Po třicítce se kulaté bříško u mnoha...

Výběr článků

Načítám