Hlavní obsah

Nadměrné sledování televize snižuje u mužů počet spermií až o třetinu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za mužskou neplodností stojí často nedostatek kvalitních spermií. Může za to hned několik faktorů, podle nejnovějšího výzkumu dánských vědců zveřejněného v odborném magazínu American Journal of Epidemiology i nadměrné sledování televize. Pět a více hodin strávených u televize může snížit počet spermií až o třetinu.

Foto: Profimedia.cz

Lidé sledující často a dlouho televizi jsou v mnoha oblastech života méně aktivní.

Článek

Vědci z kodaňské univerzity sledovali 1200 zdravých mladých mužů. Zatímco ti, kteří trávili hodně času u televize, měli průměrně v 1 mililitru ejakulátu 37 miliónů spermií, aktivní muži s velmi nízkou frekvencí sledování televize 52 miliónů spermií na 1 ml ejakulátu.

Muži s menším počtem spermií měli i nižší hladinu testosteronu, hormonu, který je zapotřebí k produkci spermií. Zajímavé je, že k poklesu dochází především u sledování televize, trávení času u počítače nic podobného neprokázalo.

Podle odborníků je to zřejmě i tím, že lidé sledující dlouho televizi jsou i v ostatních oblastech života méně aktivní. Necvičí, neprovozují často žádný sport a většinou se i špatně stravují.

Dánští vědci svůj průzkum prováděli na mladých mužích hlásících se do vojenské služby v letech 2008 až 2012. Vyptávali se jich na jejich návyky a provedli u nich již zmíněné vyšetření ejakulátu.

Z jejich zjištění pak vyplynulo, že závislí na televizi mají v průměru téměř o 30 procent nižší počet spermií, než ti, kteří vedli aktivnější způsob života.

Televize a hrozba plicní embolie

Jiná vědecká studie naopak poukázala na to, že u závislých na televizi hrozí mnohem častěji riziko úmrtí v důsledku krevní sraženiny na plicích.

Každodenní sledování televize delší jak dvě hodiny zvyšuje podle výsledků studie riziko plicní embolie až o 40 %. Sledování televize pět a více hodin pak celkově zdvojnásobuje riziko úmrtí, než je tomu u lidí, kteří sledují televizi méně než 2,5 hodiny denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám