Hlavní obsah

Na úporné bradavice pomáhá účinná novinka

Právo, Petr Veselý
ČR

Lidé, kteří se nemohou zbavit bradavic klasickými léčebnými metodami, by se měli zajímat o fotodynamickou léčbu. Například v pražské klinice Asklepion s ní za necelý rok, kdy ji využívají, dosáhli účinnosti 96 procent. To je pozoruhodná efektivita.

Foto: Jana Myslivečková
Článek

Devítileté Kristýně Komersové z Prahy zmizely během tří návštěv na klinice všechny bradavice, které měla na rukou. Dva roky se jich marně snažila zbavit. Nepomáhaly nejrůznější roztoky, kterými je natírala, ani tekutý dusík. Proto se její maminka rozhodla, že zkusí fotodynamickou metodu, o které se jako lékařka dozvěděla od své známé, dermatoložky Edity Jatšové z Asklepionu.

Pozitivní reakce

Doktorka Jatšová nanesla Kristýně na postižená místa gel smíchaný s anestetickou mastí a přelepila ho plastikovou fólií, aby se dobře vstřebal do kůže. Vstřebávání obvykle trvá kolem tří hodin. Metoda využívá vlastnosti bradavic, které mají sklon soustřeďovat v sobě fotosenzibilační látku z gelu. Podobně se chovají i jiné rychle se dělící tkáně - například zhoubné a ne-zhoubné nádory.

Pak dermatoložka ozářila postižená místa silným zdrojem červeného světla (v Asklepionu k tomu používají speciální laser). Fotosenzibilační látka na něj zareagovala. V bradavici došlo k destruktivní biochemické reakci. Zdravá tkáň zůstala neporušená, protože obsahovala fotosenzibilátor v daleko nižších koncentracích.

Aby dívku zákrok sklerotizačním laserem nebolel, přidala lékařka k fotosenzibilačnímu gelu anestetický krém. Bradavice během 2-3 dnů po zákroku zhnědly a odumřelá tkáň odpadla. Po třetí návštěvě se ztratily úplně.Je pravda, že se dnes, po půl roce, objevily Kristýnce dvě tři na jiném místě. Virus, který je vyvolává, se snaží využít každého oslabení organismu. Její maminka však už dnes ví, co na bradavice určitě platí.

Stačily čtyři návštěvy

Ani devětatřicetileté úřednici z Kolína tekutý dusík nepomáhal. Ačkoliv jí ho lékaři opakovaně aplikovali na plosku nohy, na které měla bradavice. Kůže popálená dusíkem ji při chůzi bolela. V té době se starala o půlroční miminko. Jít s ním třeba na nákup bylo pro ni o to komplikovanější.

Po čtyřech návštěvách v Asklepionu bradavice zmizely. "Postižené místo mě trochu bolelo, když mi ho ozářili laserem. Ale stačilo, aby ho lékařka zchladila a mohla jsem bez velkých problémů chodit. Proti dusíku to byla rajská zahrada. Druhý den jsem si šla zacvičit aerobik," tvrdí pacientka.

Obvykle nezůstávají ani jizvy

"Fotodynamická léčba není v určitých případech výhodnější jen z medicínských, ale také z estetických důvodů, protože po ní obvykle nezůstávají jizvy," říká MUDr. Jatšová. "Není problém pracovat s ní třeba na očním víčku."

Fotodynamickou metodu využívá řada pracovišť. Jejich přehled bohužel neexistuje. Je nutné se ptát lékařů. Zkušenosti s jejím testováním má třeba kožní klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Využívá ji také dermatovenerologická klinika v Hradci Králové a další pracoviště. Ne všechna aktivují fotosenzibilační látku laserem, některá používají jiné zdroje světel.

I když fotodynamická léčba patří k zajímavým a účinným metodám, rozhodně není metodou jedinou. Jenom pokud jde o lasery, může si klient například v dobře vybaveném laserovém centru vybrat mezi:

  • radikálním zákrokem odpařovacím laserem
  • šetrnějším sklerotizačním laserem bez fotosenzibilační látky
  • pouze v některých centrech nabízejí také fotodynamickou léčbu, která je jakýmsi kompromisem mezi oběma předcházejícími metodami, pokud jde o razanci použité léčby.

Hlavní nevýhoda laseru, oproti běžným metodám, spočívá v tom, že zdravotní pojišťovny zákrok nehradí, naopak, pacient si ho platí sám. Pokud si zvolí fotodynamickou léčbu třeba v Asklepionu, přijde ho jedno ošetření v průměru na 490 korun (cena závisí na rozsahu zákroku i množství použitých gelů a krému). Úporné bradavice vyžadují obvykle tři až čtyři návštěvy.

Pozor na sluníčko

Fotodynamická metoda má i z medicínského hlediska své výhody a nevýhody. Kůže pacienta nesmí přijít na denní světlo, ani se ozářit bleskem nebo světlem z kopírky. Jinak hrozí, že se látka znovu aktivuje.

Co se může stát, to zažila, když na své vlastní tváři zkoušela fotosenzibilační látku v kombinaci s laserem na vrásky. Po pěti hodinách si skočila do auta před kliniku pro nějakou drobnost. Venku svítilo sluníčko. Na obličeji se jí objevila rozsáhlá toxická reakce i s puchýři.

Proto je potřeba, aby se pacienti opravdu velmi důsledně nevystavovali slunečnímu záření celých 24 hodin. Po dobu šesti neděl není také vhodné, aby se opalovali na intenzivním slunci. Jinak jim hrozí, že se daleko snadněji spálí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám