Hlavní obsah

Na spáleniny po opalování pomůže odvar z černého čaje, radí dermatoložka

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní prázdniny a zejména parné počasí posledních dnů svádí ke koupání a opalování. Na co si dát při opalování pozor, jak vybrat kvalitní opalovací krém a co dělat při spálení pokožky poradila profesorka Jana Hercogová z Dermatologické kliniky FN Na Bulovce.

Článek

Většina lidí již chápe, že opalování bez dostatečné ochrany může způsobovat vážná kožní onemocnění, přesto stále není problém potkat na koupalištích rudochy, kteří si nedali pozor a ostré sluníčko se na nich vyřádilo.

Nejasnosti kolem nebezpečnosti opalování, značek na opalovacích krémech i spálenin pomáhají vysvětlit následující odpovědi zkušené dermatoložky.

Co lze použít na spálenou pokožku?
Po opálení lze doporučit např. vychladlý odvar z černého čaje, z lékárny Panthenol, ale v případě většího spálení je vhodné zajít ke kožnímu lékaři, který předepíše místní léky.
Je skutečně rozdíl mezi různými faktory opalovacích krémů?
Ochranný faktor znamená skutečně stupeň ochrany před UVB zářením, pokud je například faktor 5, znamená to pětkrát delší dobu, po kterou mohu být na slunci bez toho, aby se mi kůže spálila, pokud je to číslo deset, je to desetkrát déle atd. V praxi ale není rozdíl mezi ochranou krému s číslem třicet a výše. Například faktor 30 pohltí 93 procent záření, faktor 90 pak 97 procent záření. Důležitá je ale i ochrana před UVA zářením, a ta se nehodnotí čísly.
Jak poznám na obalu opalovacího krému, že je kvalitní?
Kvalitní ochranný krém má minimálně SPF (ochranný faktor proti UVB) 15-30 (záleží na fototypu, druhu aktivity, nadmořské výšce atd.) a zároveň je na něm uvedeno, že chrání před UVA.
Může být opalování v soláriu nebezpečné, hrozí z tohoto záření rakovina?
Stejně jako u klasického opalování hrozí z častého opalování v soláriích kožní nádory. Nelze přesně říci jak dlouho se vystavovat a v jakých typech solárií, ale obecně se nedoporučuje více než 20 návštěv těchto zařízení za rok.
Je nutné si v soláriích chránit oči?
Onemocnění očí, tedy například zákaly nejsou běžné, to však neznamená, že se problémy nemohou objevit. Ochrana očí v soláriích je proto nezbytná.
Pokud mi doktoři na kůži objeví melanom, jaká je pravděpodobnost úspěšné léčby?
Pokud je přítomen melanom tloušťky 0-1 mm - prognóza je velmi příznivá, téměř stoprocentní uzdravení. Čím je kožní nádor větší, tím je šance na uzdravení menší.
Je pravda, jak se říká, že opalováním tělo vstřebává vitamin D?
Vitamin D se získává i opalováním, denně stačí ozáření plochy kůže jeden decimetr čtvereční (t.j obličej). Odborníci z Americké akademie dermatologie se však shodli, že vitamin D má být dodáván ve formě potravin bohatých na tento vitamin, nikoli pouhým opalováním.
Jak působí samoopalovací krémy? Chrání před slunečním zářením? Může být jejich účinek škodlivý?
Samoopalovací krémy obsahují látky, které díky chemickým reakcím způsobují ztmavnutí pokožky. Změny jsou jen v povrchových vrstvách kůže. Efekt jakoby opálení je jen dočasný. Samoopalovací krémy nejsou ochranou před sluncem, ale pokud člověka nedráždí, není proti nim z lékařského hlediska námitek.
Pomáhají skutečně při spálení krémy po opalování?
Krémy po opalování mají za cíl zklidnit zarudlou pokožku, některé umí i částečně „napravit“ poškození kůže způsobené zářením. Není to jen reklamní trik, ale návrat do původního stavu, tedy nepoškození kůže, není možný.
Co je to UVB a UVA záření
Jedná se o dvě ze tří složek ultrafialového záření, které je součástí spektra slunečního záření. UVA i UVB dopadají na zemský povrch, kde působí při ozáření kůže a očí. UVB způsobuje zarudnutí a popálení kůže a může způsobit kožní nádory. UVA složka je také karcinogenní karcinogenní, ale způsobuje rovněž stárnutí kůže. Nejvíce působí na jedince se světlou pletí, která je náchylná ke spálení.

Prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc.

Po studiích na Gymnáziu v Poděbradech absolvovala 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Na přelomu 80. a 90. let získala 1. a2. atestaci v oboru dermatovenerologie a zároveň se stala kandidátkou lékařských věd. Od roku 2004 získala titul profesor. Působí v nemocnicích Na Bulovce a v Motole. Má za sebou bohatou výzkumnou činnost, zaměřenou například kožní projevy lymeské borreliózy. Přispěla do desítek odborných časopisů, ale i publikací. Za své přínosy v medicíně získala i několik ocenění, například Cena za mezinárodní aktivity American Academy of Dermatology.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám