Hlavní obsah

Na šediny s pilulkou

– PAŘÍŽ
Právo, BBC, aa

Stříbrné nitky ve vlasech třicátnic přestanou být noční můrou. Kdo bude chtít, může zůstat interesantně prošedivělý, ti druzí - nebo spíše ty druhé - mohou své šediny vrátit do původní barvy pouhou pilulkou.

Foto: Jiří Smutný
Článek

"Jestli je to pravda, tak je to senzace," komentoval objev specialistů kosmetické firmy L"Oreal molekulární biolog na univerzitě v Bradfordu Desmond Tobin.

Vědci ve službách kosmetického giganta údajně identifikovali některé geny, které určují životnost melanocytů, buněk dávajících vlasům barvu.

Když zemřou melanocyty, vlas ztratí původní odstín a zestříbří. "Šedivění vlasů je spojeno s postupujícím úbytkem živých melanocytů," oznámil šéf firemního výzkumu Bruno Bernard.

"Pokud se nám podaří tento pokles zastavit, zastavíme i šedivění." Vědci doufají, že lék ve formě pilulky nebo tonika by mohl život melanocytů prodloužit - a tím obnovit každému původní barvu jeho vlasů.

Co pak s barvícími prostředky?

L"Oreal ovšem přiznává, že od objevu příčin k řešení problému je daleko. Vlasy například rostou v cyklech, takže tonikum (což je pro kosmetickou firmu zřejmě jediný uvažovaný produkt) by muselo mít dlouhodobý fázový účinek.

Navíc je tu odbytový problém - když dámám neporostou šediny, co se všemi obarvujícími přípravky? Firma zatím svůj výzkum představila jen v rámci kadeřnické výstavy v londýnském Muzeu přírodních věd. Ta ukazuje nejen vývoj módních trendů, ale i dietologické, zdravotní či etnické souvislosti "vědy o vlasech".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám