Hlavní obsah

Na rakovinu plic umírá v Česku stále více žen

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina plic žen v České republice trvale mírně stoupá. Podle lékařů je to zapříčiněno hlavně tím, že stále více žen kouří. „Negativní vývoj nás velmi znepokojuje. Onemocnění se vyskytuje hlavně ve středním a vyšším věku,“ řekl Právu profesor Petr Zatloukal, přednosta pneumologické kliniky Fakultní nemocnice na Bulovce v Praze.

Článek

Ročně umírá na karcinom plic v ČR přibližně 5600 lidí, z toho 1300 žen. Zatímco u mužů úmrtnost za posledních 25 let klesla o 15 procent, u žen se naopak rok od roku zvyšuje.

Za nejvýznamnější příčinu vzniku rakoviny plic Zatloukal označil právě kouření. „U mužů tento faktor způsobuje 90 procent onemocnění, u žen je jeho podíl o něco nižší. U silných kuřáků je riziko rakoviny plic více než dvacetinásobně vyšší ve srovnání s nekuřáky,“ sdělil.

Dalšími příčinami vzniku plicní rakoviny jsou radon, znečištěné životní prostředí a genetické dispozice. Onemocnění vzniká zpravidla až s víceletým odstupem. I když existují nové takzvané biologické léky, které působí přímo v nádoru a nezatěžují ostatní tkáň, je vyléčení velmi problematické.

„Pokud kuřák kouření zanechá, postupně snižuje riziko onemocnění, ale asi až po patnácti letech se přiblíží hodnotě rizika nekuřáka,“ připomněl profesor. Proto se přimlouvá za omezení kouření, zvláště žen.

Ve světě se zkoušejí i protinádorové vakcíny. Zatím ale nebyly uvolněny pro běžné léčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové léky na léčbu zhoubných nádorů

V medicíně se začíná odehrávat jedna z největších změn v její historii, aniž to většina normálních lidí tuší. Farmaceutické firmy přesouvají stále větší...

Rakovinou onemocní každý třetí občan ČR

Ačkoliv každý ví, jak moc je onkologické onemocnění závažné, stále velmi málo lidí dbá na prevenci rakoviny. Právě proto ve středu 14. května probíhá...

Výběr článků

Načítám