Hlavní obsah

Na psychiatrii se léčí i děti, které trpí rozvodem rodičů

– PRAHA/OPAŘANY

Na dětské psychiatrii se často léčí děti s poruchami chování a emocí. Na jejich vzniku se podílí genetika, průběh porodu nebo alkoholismus a užívání drog po dobu matčina těhotenství. Podle ředitelky dětské psychiatrické léčebny v Opařanech na Táborsku Ivy Hodkové se však na psychiatrii léčí také hodně dětí, které trpí rozvodem rodičů a konflikty mezi nimi.

Článek

Jak říká lékařka Hodková, děti mívají závažné psychické následky, když se jejich rodiče nedokážou domluvit. "Kdyby se dospělí měli rádi, děti by psychiatrii často vůbec nepotřebovali," řekla. Pokud je ale terapie dobře vedena, dětem to pomůže. V Opařanech používají vedle standardní léčby i různé rehabilitační metody, například kreslení, pohyb, hry nebo třeba jízdy na koni. 

Děti poškozené vztahy mezi rodiči často trpí neurotickými poruchami, jsou vystresované a depresivní. V opařanské psychiatrické léčebně se v současnosti lékaři starají o 160 dětí z celé ČR, převážně chlapců. Ze 40 procent jde o akutní hospitalizace, kdy je třeba dítě zklidnit a stabilizovat. Akutní hospitalizace netrvají déle než 50 dnů. 

Poruchy chování a emocí se projevují zvýšenou agresivitou, výbuchy zlosti, sklonem ke rvačkám nebo krutostí vůči zvířatům. Časté bývají také různé tiky. Přechodně se prý projevují téměř u každého dítěte, ale chronickým tikem trpí zhruba pět procent ze všech. Objevují se už v několika měsících života. Zhruba dvě až tři procenta dětí mívají sklon k obsesím, které se mohou projevit například chorobným umýváním rukou. Mnoho dětí má různé hyperkinetické poruchy, bývají divoké, impulzivní a těžko zvladatelné. 

Počet psychiatricky vyšetřených se zvýšil o sedm procent

Dětská psychiatrie ale řeší i nemoci, které jsou typické spíše pro dospělé pacienty, například schizofrenii. Podle odborné literatury se schizofrenie může objevit už po čtvrtém roce věku, ačkoliv nejčastěji se její příznaky objevují okolo 25. roku. Do deseti let věku trpí schizofrenií zhruba dvě děti z tisíce. 

Půl procenta populace trpí dětským autismem, jenž se projevuje zejména extrémní uzavřeností člověka. Stejně málo početná je před pubertou i bipolární porucha, tedy střídání manických a depresivních nálad. V pubertě se výskyt chorobných změn nálad zvyšuje na jedno až dvě procenta. 

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) se počet psychiatricky vyšetřených dětí zvýšil od roku 2001 do roku 2005 o sedm procent. V roce 2005 prošlo nějakou formou psychiatrického vyšetření zhruba 95 000 dětí. 

Reklama

Související témata:

Související články

Rozchod rodičů může způsobit psychózu

Děti z rozvrácených manželství mohou být mnohem náchylnější ke vzniku těžké mentální nemoci, jako je schizofrenie. Nové objevy dokonce ukazují, že v takových...

Výběr článků

Načítám