Hlavní obsah

Na průduškové astma zemře ročně 130 Čechů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na průduškové astma zemře ročně v Česku na 130 lidí. Toto číslo se dlouhodobě nemění, stejně jako počty nejtěžších případů. "Varující ale je, že přibývá lehčích forem astmatu, které jsou neléčené," upozornil primář doktor Viktor Kašák z České iniciativy pro astma.

Článek

Podle nejčerstvějších informací v ČR má astma asi 800 tisíc lidí. Přibližně 300 tisíc nemá ale dosud stanovenou diagnózu a tudíž ani potřebnou léčbu.

Alergickou rýmou, která je nejznámějším projevem pylové sezóny, trpí v ČR dokonce 1,5 miliónu lidí. Projevuje se kýcháním, řídkou vodovou rýmou či svěděním nosu. Často je spojena s očními příznaky - překrvením spojivek, slzením, svěděním očí, otoky víček.

Pacienti nezvládají inhalační techniku

Pylová sezóna se letos opozdila, ale v polovině března přece jen začala. "Sezónní alergická rýma vyžaduje léčbu a nevyplácí se ji podceňovat. Dráždivý kašel, který někdy rýmu provází, může být signálem dráždění průdušek a postupného vzniku astmatu. U více než třetiny lidí s alergickou rýmou astma bohužel vzniká," řekl profesor Václav Špičák z uvedené iniciativy pro astma.

Dodal, že astma je celoživotní nevyléčitelná nemoc, kterou však umíme dobře léčit. Bohužel, až skoro polovina pacientů špatně zvládá inhalační techniku, takže nedostávají potřebnou dávku léku. Dvě třetiny navíc nemají v inhalaci protizánětlivé kortikosteroidy.

"Je to důsledek obav z vedlejších účinků hormonů. Pokud jsou však podány inhalátorem, nijak do činnosti organismu nezasahují," uvedl primář Kašák. Podle něj je důležité, aby tyto preparáty braly i ženy v těhotenství a snížily tak riziko onemocnění astmatem u svého potomka.

Rakousko: na vině přemrštěná hygiena

Oba lékaři se shodli, že kromě vrozených dispozic má vliv na rozvoj nemoci kouření. Varovný signál přišel z výzkumu žáků osmých tříd základních škol, z nichž deset procent kouří. Bohužel i děti, které mají astma.

To, že se astma v ČR vyskytuje u 10 až 15 procent dětí, prý znamená, že by se v každé školní třídě mohly najít dvě až tři děti s nějakou formou astmatu.

V sousedním Rakousku trpí každé desáté dítě astmatem. Maximilian Zach z univerzitní kliniky ve Štýrském Hradci vidí příčinu stále častějšího výskytu alergií a astmatu ve skutečnosti, že děti vyrůstají v prostředí, které je až příliš čisté a sterilní.

Tato "hygienická" hypotéza prý byla potvrzena studií, která byla nedávno provedena v Rakousku, Bavorsku a Švýcarsku. Ukázalo se, že u děti, jež vyrůstají na zemědělských usedlostech a často se zdržují ve stájích, je výskyt astmatu menší než u dětí z města.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám