Hlavní obsah

Na problémy s únikem moči pomáhá cvičení

Průměrně jedna ze čtyř žen se někdy setká s problémem úniku moči. Většinou jde o typ stresové inkontinence, který se objevuje při kašlání, kýchání, smíchu či poskocích. Podle odborníků by ženy měly nejprve vyzkoušet speciální cvičební program a až poté léky nebo operační zákrok.

Článek

Norská fyzioterapeutka Kari Bo je autorkou cviků na posílení pánevního dna, které pomáhají udržovat kontrolu nad tímto problémem.  Právě speciální cviky mohou podle studií pomoci problém vyřešit až u 70 procent žen.

Svalstvo pánevního dna je důležitá svalová skupina sahající od kostrče po stydkou kost. Pomáhá předcházet úniku moči (inkontinenci). Cvičení pro ženy na posílení svalstva pánevního dna, páteře a břicha umí nejen zlepšit či vyléčit inkontinenci, ale i zvýšit sexuální prožitky obou partnerů.

"Svalstvo pánevního dna obkružuje u žen tři tělní otvory (ústí močové trubice, vagíny a konečníku), u mužů  dva," řekl sexuolog a psycholog Ondřej Trojan, podle něhož pokles pánevního dna bývá následkem mnohačetných porodů či gynekologických operací, u mužů pak operace prostaty.

Cviky mají vliv i na sex

Posilování svaloviny u žen napomáhá prožití orgasmu a může odstranit bolestivost při styku. U mužů může zlepšit léčbu při předčasném vyvrcholení i neschopnost ejakulace.

"Problémy s inkontinencí mohou začít už ve velmi raném věku," řekla fyzioterapeutka Eva Nováková zaměřující se na těhotné ženy. Zejména v těhotenství se svalstvo pánevního dna velmi namáhá, proto by měly ženy preventivně cvičit. Pokud svalstvo neprocvičují, v menopauze mohou mít velký problém, který se řeší už obtížněji, upozornila.

Podle Novákové se ženy za problém s únikem moči stydí, přestanou sportovat a chodit do společnosti. Proto je tak důležité, aby o problému informovali gynekologové.

Speciální cviky

Cvičební program je určen pro ženy každého věku a jakékoli kondice. Cviků je několik, ale důležitý je jediný pohyb, silné sevření svalstva okolo otvorů a vtažení do břišní dutiny.

Cvičení zároveň posiluje vnitřní partii břišních svalů. V žádném případě se nemá zapojovat zevní svalstvo. Problém je, že tyto svaly nejsou vidět, proto je důležité je cítit. Cvičit se dá kdekoli, ale výzkum dokazuje, že účinnější je cvičení ve skupině pod vedením trenéra.

Cvičení je součástí osvětového wellness programu, DVD s cviky lze zdarma objednat na http://www.programprozeny.cz/ .

Reklama

Související témata:

Související články

Šetrná metoda chirurgické léčby inkontinence

České pacientky mohou využít novou operační metodu léčby samovolného úniku moči. Pochází z USA a ve srovnání s dosud používanými postupy používá pouze krátkou...

Utajované intimní potíže

Většina lidí se stydí mluvit o problémech, které mají s inkontinencí, tedy s únikem moči. Proto možná přivítají bezplatnou telefonní linku, na kterou mohou...

Posilování pánevního dna nejen po porodu

Během těhotenství dochází k poklesu pánevního dna. Z těchto důvodů se v období po porodu mohou objevit první příznaky obtíží, jako je například stresová...

Výběr článků

Načítám