Hlavní obsah

Na očkování nemá smysl šetřit

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chceme-li si dovolenou opravdu užít, měli bychom hned, jak se rozhodneme, kam pojedeme, zahájit přípravu na cestu. Jiná je situace, pokud se budeme pohybovat jen po trase vymezené cestovní kanceláří a ubytujeme se v dobrém hotelu se zajištěným jídlem a pitím. A jiná, když budeme spát pod stanem, o jídlo se postaráme sami, a v nouzi se napijeme i z potoka.

Foto: Archiv, Novinky

Očkování je důležitou prevencí infekčních onemocnění.

Článek

Ať již se rozhodneme jakkoli, je velmi důležité nejdříve navštívit pracoviště cestovní medicíny nebo hygienickou stanici. Dozvíme se, jak zabránit zdravotním obtížím, které můžeme očekávat, a zjistíme si, jaká očkování budeme potřebovat. Neodkládejme to až na poslední chvíli, některá vakcinace se provádí s předstihem. Očkování je důležitou prevencí infekčních onemocnění, kterými se můžeme v zahraničí nakazit. Provádí se v Očkovacích centrech Zdravotních ústavů - bývalé hygienické stanice, na Klinice geografické medicíny Praha, Centrech cestovní medicíny. Některé z těchto pracovišť je vhodné kontaktovat minimálně 6 týdnů před odjezdem.

Každý potřebuje něco jiného

"Lékař během konzultace zjišťuje, jak jsme na tom se zdravím, protože pro chronicky nemocné, např. pro diabetiky, platí zvláštní doporučení. Potřebuje také vědět, zda budeme trávit dovolenou ve městě nebo na venkově, jestli budeme v kontaktu s místním obyvatelstvem či budeme provozovat nějaké sporty atd. Teprve na základě všech těchto zjištění se doporučuje konkrétní očkování. V úvahu se bere i roční období. Vakcinace ale není hrazena ze zdravotního pojištění a každý si ji musí zaplatit.

V současnosti je povinné pouze očkování proti žluté zimnici do některých států rovníkové Afriky a Jižní Ameriky. Jejich seznam vydává a každý rok aktualizuje Světová zdravotnická organizace. Jeho účinnost je deset dnů po aplikaci," uvádí prof. MUDr. Jiří Beran z Centra cestovní medicíny v Hradci Králové.

Doporučovaná vakcinace

Nejčastěji se doporučuje očkování proti hepatitidě A. Nákaza se dostává do těla s vodou, potravou, nebo k ní dojde při kontaktu s místním obyvatelstvem. Velkým problémem je v mnoha zemích Afriky, Asie a Jižní Ameriky žloutenka typu B. Příčinou nákazy jsou poranění, onemocnění či nehody ošetřené v místních zdravotnických zařízeních nebo intimní kontakt s obyvatelstvem.

Kombinovaná očkovací látka proti hepatitidě A i B se doporučuje zvláště těm turistům, kteří vyjíždějí do zahraničí častěji, pobývají zde delší dobu a tím se samozřejmě zvyšuje pravděpodobnost lékařského i zubního ošetření. Břišní tyfus je závažné infekční onemocnění s vysokou horečkou, bolestmi hlavy, vyrážkou a průjmem. Přenáší se znečištěnou vodou a potravinami. Je rozšířený ve všech zemích s teplým klimatem a nízkým hygienickým standardem.

Vzteklina - virové onemocnění, jehož zdrojem jsou nakažená zvířata. K přenosu dochází přímým kontaktem. Japonská encefalitida je vhodná při cestách do oblasti jihovýchodní a severovýchodní Asie. Meningokoková meningitida A+C je doporučená pro některé země Asie, Afriky, Střední a Jižní Ameriky. Povinně se očkují poutníci do Mekky.

Důležité je mít platné očkování proti tetanu, někdy i proti záškrtu a dětské přenosné obrně. Klíšťová meningoencefalitida (zánět mozkových blan a mozku) se vyskytuje především v zemích střední, východní a jižní Evropy a Asii. Očkování se doporučuje zejména osobám profesionálně vystaveným riziku nebo turistům, kteří pobývají v endemických oblastech. Očkování proti choleře se doporučuje výjimečně.

Reklama

Související články

Očkování před cestou do exotiky se vyplatí

S otevřením hranic a masivním nárůstem letecké dopravy začali Češi daleko více cestovat do celého světa, objevují i exotické země. Otevřela se tak brána...

Výběr článků

Načítám