Hlavní obsah

Na nemoci srdce a cév zemře měsíčně 5000 lidí

Právo, Václav Pergl

Na nemoci srdce a cév umírá u nás měsíčně asi pět tisíc lidí, je to nejčastější příčina úmrtí. Vyšší cholesterol v krvi (nad 5 mmol na litr krve) má každý druhý dospělý. Přitom cholesterol je hlavním rizikem vzniku infarktu. Právu to řekl profesor Jan Pirk, přednosta kardiocentra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.

Článek

"I v důsledku toho je výskyt kardiovaskulárních onemocnění v ČR téměř dvojnásobný vůči Evropě. Přitom pokud se sníží hladina cholesterolu v krvi o 10 procent, sníží se riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby o 25 procent," řekl.

Riziko srdeční příhody je u lidí s hladinou cholesterolu v krvi nad 6,2 mmol/litr krve více než dvojnásobné. Podíl na vyšší hladině cholesterolu má jednak genetika, ale především špatná životospráva a nedostatek pohybu.

Populace tloustne

Že populace tloustne dokumentoval docent Lubomír Novák z kliniky GHC Praha. Letošní výzkum mezi 2500 respondenty totiž ukázal, že více než 65 procent mužů a skoro 62 procent žen má nadváhu a stravuje se nepravidelně.

Velmi špatné je to s pohybem, který může riziko kardiovaskulárních chorob výrazně omezit. "Aktivně se sportu věnuje necelá čtvrtina dospělých," říká docent Novák.

Podle průzkumu ale bohužel průměrný Čech ujde pouze 1500 metrů za den. K prevenci kardiovaskulárních chorob by však bylo zapotřebí, aby svižnou chůzí ušel nejméně 10 tisíc kroků za den, to je u muže 8,5 km a u ženy 6,5 km.

Rizikový stres

Velkou roli v kardiovaskulárních onemocněních hraje i stres. Zvyšuje srdeční frekvenci, krevní tlak, cukr a tuk v krvi a stoupá spotřeba kyslíku. Všechny tyto faktory působí současně, a to je vysoce rizikové pro infarkt.

Oba lékaři dodávají, že sami pro sebe v prevenci kardiovaskulárních chorob můžeme udělat hodně, ale nečiníme tak. Základ je v nekouření, střídmé a zdravé stravě a v dostatku pohybu. Letošní podzimní Světový den srdce, který bude 30. září, má proto podtitul: Vezmi své srdce na procházku, chůze mu svědčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Dobré držení těla ovlivňuje krevní tlak

I prosté držení těla při chůzi, sezení či ležení může ovlivnit krevní tlak. Svým postojem člověk může částečně ovlivnit vysoký krevní tlak. Tvrdí to odborníci...

Cvičení jógy snižuje vysoký krevní tlak

Jóga jako terapie zasahující zároveň tělo i mysl má výrazně pozitivní vliv na krevní tlak. Podle mnoha studií dokáže systolický i diastolický tlak snížit...

Výběr článků

Načítám