Hlavní obsah

Na nemoci srdce a cév umírá v ČR ročně padesát tisíc lidí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na nemoci srdce a cév umírá v ČR ročně přibližně 50 tisíc lidí, což je zhruba polovina všech zemřelých. Přitom s prevencí je třeba začít už v raném, nejlépe dětském věku.

Foto: Jana Růžičková

Kamiony na malé místní komunikaci v centru Spořilova.

Článek

"Nejvýznamnější, ale také většinou první rizikový faktor předčasné aterosklerózy, který můžeme v dětství odhalit, je zvýšená hladina cholesterolu," řekla v úterý docentka Zuzana Urbanová, lékařka Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

"Když zjistíme, že dítě má zvýšený cholesterol, je nutné zamyslet se, jakým způsobem rodina žije, jak se stravuje a kolik času dítě věnuje pohybu. To by měl vědět i dětský lékař, který poradí, jak uzpůsobit režim dítěte, aby se hladina cholesterolu, ale i celkové riziko onemocnění srdce a cév snížilo," doporučila Urbanová.

Srdci nejvíce vadí cigarety

Profesorka Hana Rosolová, vedoucí Centra preventivní kardiologie na II. interní klinice Fakultní nemocnice v Plzni dále tvrdí, že nejhorším návykem patřícím mezi rizikové faktory tohoto onemocnění je kouření.

"Novými kuřáky se stávají téměř v 90 procentech děti nebo mladiství do 18 let a jen v Praze kouří polovina dětí ve věku od 12 do 14 let. Denně v naší republice začne kouřit 100 až 140 dětí, a to nejčastěji ve věku 12 let. Kouří každý čtvrtý student a nejvíc alarmující je to, že svoji první cigaretu si zapalují děti již v deseti letech," upozornila Rosolová.

Připomněla, že Světová zdravotnická organizace doporučuje v závislosti na typu ohrožení rizikem srdečně cévních onemocnění zejména dietní opatření. Ta zahrnují jíst hodně ovoce a zeleniny, méně solit, jíst nízkokalorické potraviny a upřednostnit rostlinné tuky před živočišnými. K tomu patří dostatek pohybu a nekouřit.

Letošní světový Den srdce, který připadne na neděli 26. září v ČR a v dalších sto zemích světa, je zaměřen právě na děti a jejich srdeční onemocnění.

Reklama

Související články

Mladým kuřákům selhává srdce častěji

Kouření škodí zdraví, hlásají odborníci, ale přece jen někomu míň a někomu víc. Podle posledního průzkumu britských odborníků by lidé mladší čtyřiceti...

Výběr článků

Načítám