Hlavní obsah

Na horském vzduchu se hubne rychleji, zjistili vědci

Mnichov

Kdo chce zdravě a přesto rychle hubnout, měl by odjet do hor a tam se věnovat turistice. O tom, že k hubnutí je třeba pohyb, není nutné se dlouho rozepisovat, ale podle nejnovější studie nejsou hory cenným pomocníkem jen kvůli příkrým kopcům. Podle německých expertů totiž v řídkém vzduchu hubne tělo rychleji než u mořské hladiny.

Foto: Profimedia.cz

Na horském vzduchu se hubne nejlépe

Článek

A toho by mohly začít využívat moderní tělocvičny. V uzavřené místnosti je totiž možno speciálními klimatizačními jednotkami navozovat koncentrace vzdušných plynů, které odpovídají právě horám.

Při pokusech s dobrovolníky trpícími nadváhou se zjistilo, že při krátkodobém pobytu v horách se zvýšila rychlost metabolismu, snížil apetit a také krevní tlak. Osoby tam tak hubly rychleji i v případě, že nezměnily svůj životní styl.

Podle doktora Floriana Lippiho z Ludwig Maximillians Universität v Mnichově může za vše zřejmě snížená koncentrace kyslíku, která zvyšuje sekreci hormonu leptinu – známého indikátoru nasycenosti.

Jenže podle expertů hrozí, že při dlouhodobém pobytu v horách by se tělo mohlo aklimatizovat a vrátit se do starých kolejí. Není jasné, zda nebude pro kýžený efekt hubnutí potřeba často střídat různé nadmořské výšky.

Reklama

Související témata:

Související články

Příčinou nadváhy může být i podvýživa

Zdá se nepochopitelné, proč někteří lidé jí často a hubnou a jiní se naopak trápí hladem a kilogramy jim přibývají. Nemusí to být vždy vrozenými dispozicemi,...

Výběr článků

Načítám