Hlavní obsah

Na Homolce otevřené srdce poprvé operoval robot

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Unikátní tři operace provedli v úterý a ve středu kardiochirurgové pražské Nemocnice Na Homolce. S pomocí robotického operačního systému poprvé v ČR operovali otevřené srdce přímo v těle pacienta, aniž přitom otevřeli hrudník klasickým řezem. Zákrok podstoupily tři mladé ženy, které trpěly vrozeným defektem mezisíňové přepážky. Právo bylo na středeční operaci třicetileté pacientky z Prahy.

Článek

Lékaři ji museli nejdříve připojit na mimotělní oběh malými řezy v třísle a na krku. Teprve poté, když pacientka byla takto ošetřena, mohli opět malými řezy v hrudníku zavést přímo k srdci kameru, světlo a operační nástroje robotického operačního systému.

Několik metrů od operačního stolu, kde ležela pacientka, pak doktor Štěpán Černý, primář kardiochirurgického oddělení uvedené nemocnice, přímo v srdci na dálku ovládal nástroje a operoval. Díky technice si mohl objektivem operační pole i přiblížit.

Otvor museli zašít

Pacientka měla vrozené onemocnění, kdy je mezi levou a pravou síní srdeční otvor, který způsobuje míchání okysličené a neokysličené krve v těle, a tento otvor musí být uzavřen.

Primář Černý Právu řekl, že uvedený otvor má během nitroděložního života každý plod. Když je budoucí člověk ještě v děloze, mít tento otvor musí proto, aby se právě mísila okysličená a neokysličená krev. U dítěte v děloze totiž nefungují plíce a okysličená krev se přivádí přes pupeční šňůru do žilního systému a přes otvor v mezisíňové přepážce se dostává do levé části srdce a může plod okysličovat.

S prvním nádechem po narození se otvor uzavře. U jednoho procenta dětí dojde k poruše této mezisíňové přepážky. Pacient dlouho nemusí mít žádné potíže.

Zhruba ale okolo 40. roku věku srdíčko postupně přestane námahu zvládat, pacient se zadýchává, má nepravidelný srdeční rytmus a může dojít k embolii. Pak je nevyhnutelná operace, ale už ne s takovými výsledky, jako když se zmíněný otvor uzavře preventivně.

Přínos pro pacienta

Robotická operace je pro pacienta šetrná. Odpadá otevření hrudníku řezem až dvacet centimetrů a rekonvalescence je zkrácena z běžných šesti týdnů při klasické operaci na týden. Pacient se tak rychleji vrací do života. "Robotický zákrok by se měl stát standardem v chirurgické léčbě tohoto onemocnění," soudí primář Černý.

Operace u 30leté pacientky z Prahy, u níž mělo možnost Právo být přímo na sále, trvala zhruba pět hodin. To je sice dvojnásobek proti klasické operaci, ale výhody pro pacienta jsou z ní obrovské.

Českým chirurgům pomáhal i přední evropský kardiochirurg profesor Johanes Bonatti z rakouského Innsbrucku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám