Hlavní obsah

Na drogové scéně je nový zabiják: MDAI při určitém aplikování usmrtí až v 90 procentech

Nová droga MDAI užívaná jako obdoba či náhrada extáze, známá pod názvy mindy nebo sparkl, je nebezpečnější, než se vědci domnívali. Při určitém způsobu podání totiž může být až v 90 procentech případů smrtelná. Podle výzkumu vědců z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) je tak užívání MDAI v porovnání s extází mnohem riskantnější.

Foto: Profimedia.cz

Droga bývá užívána jako obdoba extáze (MDMA), která je velmi oblíbená u mladých lidí žijících nočním životem.

Článek

„Uživatelé sami popisují účinky MDAI jako ne příliš silné, což vede k nutkání vzít si drogy hodně nebo ji zkombinovat s jinou. Přitom jsou již evidována úmrtí i po samotném MDAI. Varujeme tedy veřejnost před touto drogou. Injekční podání MDAI je pak zvláště nebezpečné," upozorňuje vedoucí lékařského týmu z Národního ústavu duševního zdraví Tomáš Páleníček.

Sérii pokusů provedli vědci na potkanech. Podle Páleníčka zkoumají účinky a dopady řady nových rekreačních drog, protože se o nich ví zatím jen málo. Chtějí zjistit, jak ovlivňují chování, mozek a celé tělo.

„Vyvolává takzvaný serotoninový syndrom, což je velmi obávaná komplikace, ke které může dojít v souvislosti i s užitím drogy extáze, ale především některými náhražkami. Tato komplikace může být fatální," řekl.

Toxicitu MDAI pozorovali vědci u zvířat, která umístili společně do jedné klece. Právě takové prostředí připomínalo přeplněné taneční kluby, zvířatům výrazně stoupala tělesná teplota, měla vyšší fyzickou aktivitu a potila se, což je pro potkany netypické.

Smrtelná injekční aplikace

„Testy zahrnovaly různě vysoké dávky drogy – od srovnatelných s těmi, které užívají běžní uživatelé, až po dávku záměrně výrazně vyšší, kvůli zkoumání potenciální toxicity. Podkožně aplikovaná nejvyšší dávka (40 mg/kg) přitom nebyla zamýšlena jako smrtelná," popsal lékař. K překvapení odborníků se však ukázala být z 90 procent smrtelnou, a to ve většině případů již do hodiny po injekční aplikaci.

„Bylo to nečekané, jelikož běžně užívaná droga extáze se u zvířat ve stejné dávce používá k testování neurotoxicity (pro nervový systém). Výsledky našich dalších měření odhalily, že již dávka kolem 28 mg/kg MDAI podaná podkožně je smrtelná pro zhruba 50 procent zvířat," doplnil. Příčinou úmrtí zvířat byl otok mozku a multiorgánové selhání.

Když ale zvířata dostala dávku 40 mg/kg orálně, přežila. I tak vědci upozorňují na nebezpečí. Účinek drog závisí na zdravotním stavu, věku, pohlaví, genetice i způsobu podání. Varují také před internetovým prodejem, takzvanými head shopy nebo drogami z ulice, které obsahují jiné látky a směsi. Rekreační uživatelé si mohou totiž nebezpečné látky vzít nevědomě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám