Hlavní obsah

Na dovolenou v cizině si vezměte dobře vybavenou lékárničku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na dovolenou v cizině se vyplatí vzít dobře vybavenou lékárničku, radí Jan Rutsch z Centra cestovní medicíny. Podle něj by člověk měl při balení lékárničky zohlednit, jak dlouho bude na cestách, jaký je jeho zdravotní stav a jaká rizika ho na cestě čekají. Měl by si také zjistit, zda je v místě dostupná lékařská péče. Čím hůře je dostupná, tím lépe by se měl vybavit.

Článek

Podle Rutsche by lidé měli počítat i s tím, že kvalita léků v některých zemích je pochybná. Někdy se tam prodávají léky, které neprošly žádnou kontrolou. Proto je lepší vzít s sebou dostatečnou zásobu léků, které člověk pravidelně užívá. 

V lékárničce by měla být obinadla, gáza, náplasti, alkoholové tampony, trojcípý šátek a škrticí pryžové obinadlo. Dále dezinfekce na drobná poranění, léky na bolest a horečku, přípravky proti nevolnosti při cestování a proti průjmu. Vhodné je přibalit i směs na přípravu rehydratačního roztoku a chladivý gel proti svědivým vyrážkám a pokousání hmyzem. 

Vezměte si i širokospektrá antibiotika

Rutsch doporučuje také oční kapky, zásyp na houbová onemocnění kůže a pinzetu, jednorázové injekční stříkačky a jehly, nůžky a teploměr. Do míst s výskytem malárie radí vzít antimalarika. V lékárničce by neměly chybět ani prostředky na dezinfekci vody, přípravky na odpuzování hmyzu a insekticidní prostředky na jeho hubení. 

Pokud člověk cestuje do oblastí, kde je lékařská péče špatně dostupná, měl by si vzít také antibiotika se širokým spektrem účinku. Pokud ale je to možné, měl by se i tam poradit s lékařem dříve, než je začne užívat. 

V zemích, kde se vyskytuje žlutá zimnice, požadují místní orgány mezinárodní očkovací průkaz s potvrzením o očkování. S odborníky z center cestovní medicíny by se člověk měl před odjezdem poradit, jaké očkování potřebuje. A samozřejmě by měl mít zdravotní pojistku. 

Reklama

Související články

Průjem může zkazit dovolenou

Maminka osmiletého Davida na sebe měla vztek. Podlehla synovu škemrání a koupila mu na ulici egyptského letoviska kopečkovou zmrzlinu. Místo koupání...

Pojďme si hrát bez dětí

Spousta rodičů si ani nedovede představit, že by letní dovolenou trávila bez dětí. Ale není nad to poslat své ratolesti k babičce či na vhodně vybraný letní...

Výběr článků

Načítám