Hlavní obsah

Mýty o rakovině aneb Když špatné informace ubližují víc než nevědomost

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovinová onemocnění jsou zákeřná a často na ně lidé umírají, ale to neznamená, že by neexistovala žádná léčba. Pokud se nemoc odhalí včas, má pacient mnohdy velké šance na plné uzdravení nebo dlouhý život bez větších problémů. Někdy ale v odhalení nebo léčbě rakoviny brání prapodivné mýty, které mezi lidmi stále kolují.

Foto: Profimedia.cz

Rakovina kůže ohrožuje všechny, nejen lidi se světlou barvou pleti. Ilustrační foto

Článek

Říká se, že co lidé nevědí, to jim neublíží. Nevědomost bohužel ubližuje, někdy ale nadělá víc škody vědomost založená na špatných informacích, obzvlášť u rakoviny.

Největší mýty o rakovině a jejich uvedení na pravou míru uveřejnil server Women’s Health magazine ve spolupráci s mužskou odnoží – Men’s Health.

Mýtus – mobilní telefony a umělá sladidla způsobují rakovinu 

Navzdory všem zcela „zaručeným a potvrzeným” informacím neexistuje v současnosti žádný potvrzený důkaz, že by měly tyto věci jakýkoli vliv na rakovinu, tvrdí Jack Jacoub, onkolog v MemorialCare Cancer Institute z nemocnice Orange Coast Memorial v kalifornském Fountain Valley.

Odkud se tedy podobná tvrzení berou? V rámci umělých sladidel mohlo jít o spojení studií z roku 1970, která potvrzovala možný vliv umělých sladidel na výskyt rakoviny, ale u zvířat, nikoli u člověka. A jakkoli některé studie dokládají spojitost mezi rakovinou mozku a mobily, nikdo zatím nepřišel s přesným zjištěním, že by tomu tak bylo, potvrzuje Světová zdravotnická organizace.

Výsledek: Chcete-li se zaměřit na co nejlepší prevenci proti rakovině, soustřeďte se na to, co již bylo hmatatelně prokázáno. Což je správná životospráva, přestat kouřit, udržet si váhu a mít dostatek pohybu, uvedl Jacoub.

Mýtus – lidem s tmavší pletí nehrozí rakovina kůže 

Bohužel pravda je taková, že odstín kůže neuděluje jedinci imunitu vůči tomuto onemocnění. Světlejší kůže pouze zvyšuje riziko rozvoje melanomu či jiných druhů rakoviny kůže, uvedl dermatolog Joshua Fox z New Yorku.

U lidí s tmavší pletí naopak hrozí větší riziko pozdějšího odhalení rakoviny kůže, a to kvůli přehlédnutí prvotních příznaků.

K tomu by se dal připojit i další mýtus, který tvrdí, že alespoň základní drobné opálení chrání před rakovinou kůže. Ani to se ale nezakládá na pravdě. „Nic jako zdravé opálení neexistuje. Kůže vystavená UV záření, buď slunečnímu, nebo v soláriu, naopak již prošla stadiem poškození, a je tak náchylnější k výskytu rakoviny,” dodal Fox.

Mýtus – nadbytek tuku má vliv jen na srdce, ne na rakovinu 

Bohužel ani s tímto nelze souhlasit. Ve skutečnosti mají nadbytečná kila vliv na mnoho věcí včetně rakoviny. Jak dokládají údaje American Cancer Society, každé páté úmrtí na rakovinu v zemi má přímou spojitost s váhou pacienta.

Každé kilo navíc znamená větší riziko výskytu rakoviny tlustého střeva, ledvin, slinivky, žlučníku, štítné žlázy nebo také prostaty. Případně zhoršení stavu, pokud již pacient nějakou formou rakoviny trpí.

Obezita či nadváha jdou navíc mnohdy ruku v ruce se špatnou životosprávou, která bývá více založena na škodlivých tucích a méně na zdravějších potravinách, které dokážou v boji proti rakovině pomoci jako prevence, potvrzuje urolog Scott Shelfo z Centra pro léčbu rakoviny v americké Atlantě.

Mýtus – rakovina se nemůže šířit z člověka na člověka 

Pravda je, že nemůžete přímo chytit rakovinu od člověka, který ji má. Mnohé viry, které ale rakovinu podněcují, jsou prokazatelně nakažlivé a přenosné. Příkladem může být lidský papilomavirus (HPV), který se dramaticky podepsal během posledních deseti a více let na zvýšení počtu výskytů rakoviny úst a krku, vysvětlil pro server vedoucí onkologie na Dana Farber Cancer Institute v Bostonu doktor Robert Haddad.

Uvedené druhy nádorů byly dříve výhradně zjišťovány u starších kuřáků nebo alkoholiků, více než 70 % z nich je ale v současnosti připisováno právě HPV infekci.

Přenášet se může při orálním sexu a rakovinu může způsobit o mnoho let později. Většina lidí sexuálně aktivních se v životě dostala do kontaktu minimálně s jedním druhem HPV, u řady z nich ale rakovina nepropukne.

Reklama

Související témata:

Související články

Mají rakovinu, přesto touží po milování

Pacienti s rakovinou se často stydí mluvit o sexu. Ale ani onkologové s nimi většinou nehovoří o tom, co nemoc bude znamenat pro jejich intimní život. Pro...

Výběr článků

Načítám