Hlavní obsah

Mýty o laserové operaci očí

Novinky, das

Problém se zhoršeným zrakem trápí čím dál více lidí. Přestože lze v současné době velmi úspěšně vady zraku léčit pomocí laseru, lidé stále upřednostňují nošení brýlí či kontaktních čoček. Často jen z důvodu toho, že mají strach z operace či jsou špatně informováni o příliš vysokých cenách těchto operací. Proto jsme se zeptali odborníků na oční vady, jak to ve skutečnosti s těmito laserovými operacemi je.

Článek

Nedůvěřivost a strach "nechat si sáhnout" do oka jsou přirozené lidské obavy. Že nejsou na místě nás přesvědčil oční specialista MUDr. Josef Hycl, CSc. z Oční kliniky Lexum. 

Je laserová operace oka bolestivá a jak je to s bolestivostí po operaci?

Vlastní operace je prakticky bezbolestná, je spíše psychicky nepříjemná. Každý je logicky plný obav a strachu. Většina lidí je příjemně překvapena, že se báli zbytečně. Určitou bolest či spíše tlak mohou cítit lidé s menší oční štěrbinou, kterým může být nepříjemný tah za očním víčkem. Vlastní zákrok na obou očích trvá dohromady cca 10 až 20 minut. Po operaci pacient odchází domů.

Jak dlouhá je potřebná doba rekonvalescence po zákroku?

Pacient může oči ihned používat a v principu může dělat cokoliv. Může se ohýbat, cvičit atd. Několik dní může mít nepříjemné pocity v zakouřené místnosti. Nedoporučuje se potápět hlavu do bazénové a říční vody po dobu cca čtyř týdnů. Jediné faktické omezení je, že prvních několik dní po operaci by si neměl pacient mnout oči. Většina lidí jde první den po operaci metodou LASIK na kontrolu k lékaři a další den již normálně do práce. Trošku jiná situace je u metody PRK, kde oko cca 3 dny bolí a je červené. Do práce se jde po PRK většinou čtvrtý až pátý den.

Na kolik nás laserová operace vyjde? Je dostupná pro běžného člověka?

Cena se pohybuje od 15 tisíc za jedno oko - záleží, na jaké pracoviště půjdete a na jakém přístroji a jakým způsobem bude zákrok prováděný. Když si však spočítáte, kolik za rok vydáte za brýle, kontaktní čočky a roztoky, vyjde vám, že finančně by se vám operace nakonec přece jen vyplatila. A hlavně, život je otázkou priorit a každý by si měl zvážit, zda je pro něj důležitější např. dovolená u moře, nová televize, dalších pět párů bot nebo mít raději zdravé oči bez brýlí. Investice do zdraví a funkčnosti očí, je vlastně investicí na celý život. Navíc některé kliniky nabízí operaci na splátky, přičemž si výši splátky a dobu splácení můžeme určit sami.

Může se oční vada po laserové operaci vrátit?

Po moderních technikách laserových operací (LASIK, PRK s mytomicinem atd.) se dioptrie nevracejí. Zákrok mění zakřivení rohovky tak, aby se optický systém oka přizpůsobil vadě, kterou v té době má. Zákrok ale neřeší (stejně jako kontaktní čočky a brýle) podstatu většiny krátkozrakostí, kterou je vyklenování zadního pólu oka. Stává se tak, že u některých pacientů dochází i po zákroku k nárůstu dioptrií, ale pacient má vždy méně o to, co bylo odstraněno předchozím zákrokem.

Jak si vybrat správné pracoviště pro zákrok?

Obecně se doporučuje pracoviště, které dělá velké počty zákroků, nabízí široké spektrum různých metod, má ve svém týmu řadu odborníků, a to i v různých oblastech refrakční chirurgie (laserové i nitrooční). Zvolená klinika by měla mít zajištěnou pohotovost o víkendech a fungovat alespoň 5 nebo lépe 10 let.

Zákroku předchází vyšetření a poučení pacienta - vše trvá cca jednu až dvě hodiny. Je lépe se vyhnout pracovištím, kde provádějí zákrok i vyšetření v jeden den. Pacient by měl mít čas promyslet si důkladně informace, které od lékaře získal a teprve potom se definitivně rozhodnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Barevné kontaktní čočky ohrožují zrak

Podle britských úřadů je používání kontaktních čoček bez předpisu lékaře nebezpečné. V mnoha zemích je však lze běžně zakoupit v různých barvách a nosit jako...

Kontaktní čočky jsou u nás velmi oblíbené

V České republice používá v současné době optické kontaktní čočky zhruba 15 procent lidí s vadou zraku. Nikdo však přesné údaje o počtu lidí s čočkami...

Klasické brýle na čtení k počítači nestačí

Možná to znáte sami, sedíte u počítače, písmenka se vám slévají a začíná vás bolet hlava i když máte své osvědčené brýle na čtení. Nejspíš musíte k lékaři...

Výběr článků

Načítám