Hlavní obsah

Mužská obřízka by ušetřila peníze vydané za léčbu AIDS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JOHANNESBURG

Tři africké průzkumy ukázaly, že mužská obřízka snižuje riziko nákazy virem HIV až o 60 procent. Vědci, kteří jednu ze studií uskutečnili u jihoafrického Johannesburgu, došli k závěru, že obřízkou tisíce mužů by se dalo zabránit odhadem třem stům nových případů nákazy virem HIV během následujících 20 let. To by znamenalo jen v této skupině ušetřit zhruba 2,4 milionu dolarů za léčbu nemoci AIDS.

Článek

"Řekl bych, že jsme dospěli ke dvěma závěrům - je to účinná strategie a šetří peníze," řekl James Kahn z Kalifornské univerzity, který se na výzkumu podílel.

Stejnou strategii by podle něj mohly využít i další africké země, které bojují s nemocí AIDS. "Odhady říkají, že program v plném rozsahu by mohl ušetřit více než pět miliard dolarů, pokud by byl aplikován v subsaharské Africe a počítali bychom úspory z počtu případů zabráněné nákazy během příštích deseti let." 

Zatímco vědci vítají studie o účinnosti obřízky jako otevření nové fronty boje proti AIDS, některé africké vlády reagují spíše obezřetně.

Připomínají, že obřízka poskytuje jen částečnou ochranu před virem HIV a její propagace by mohla zbrzdit další preventivní strategie boje proti AIDS, jako je používání prezervativu či snížení počtu sexuálních partnerů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám