Hlavní obsah

Muži s rakovinou prostaty mají nyní větší šanci na uzdravení

Právo, Pavel Karban

Zcela ojedinělou metodu, permanentní brachyterapii, používá při léčbě rakoviny prostaty Komplexní onkologické centrum J. G. Mendela v Novém Jičíně. Léčba spočívá v trvalém zavedení takzvaného zrna radioizotopu jódu do prostaty. Novojičínské onkologické centrum je jediné v zemi, které takto karcinom prostaty léčí.

Článek

Při operaci, která je jednorázová, je pacient v celkové anestézii. „Dávka záření je vypočítána přesně tak, aby nedošlo k poškození okolních orgánů. U permanentní brachyterapie radioaktivní jód 125 vyzařuje měkké záření, které postupně ničí nádor a přitom se jeho intenzita snižuje úměrně s dobou od aplikace,“ vysvětlila primářka radioterapie Renata Soumarová.

„Pokud se zahájí léčba včas, pak má pacient v počátečním stadiu rakoviny téměř úplnou šanci na vyléčení,“ upozornila.

Operace trvá zhruba dvě hodiny

Operace i hospitalizace v nemocnici trvá krátce. Před výkonem je nutné velmi podrobné vyšetření, a tak je pacient přijat den před operací. Ta trvá zhruba dvě hodiny a po ní je pacient převezen zpět na lůžkové oddělení. Pokud se neobjeví komplikace, jsou muži propouštěni den po výkonu do domácí péče. Podle primářky Soumarové ale není permanentní brachyterapie vhodná pro každého muže.

„Záleží na velikosti a uložení prostaty vůči okolním tkáním a také na stádiu nemoci. Tato metoda je vhodná pro pacienty s nízkým rizikem návratu onemocnění,“ poukázala s tím, že po operaci je úroveň ozáření vycházející z těla jen o něco málo vyšší než radioaktivita okolí. „Proto riziko ozáření osob v okolí pacienta je jen velmi nízké.“

V onkologickém centru J. G. Mendela už permanentní brachyterapii použili při léčbě pěti pacientů. První dva muži ji podstoupili v únoru. „Daří se jim dobře, jejich těla nevykazují žádné negativní reakce,“ uvedla Soumarová, která další tři pacienty operovala zmíněnou metodou právě dnes v novojičínské nemocnici.

Onemocnění podléhají mladší ročníky

Členem jejího operačního týmu byl i německý profesor rumunského původu Mihain Fiorin Radulescu. Podle ně se prevence rakoviny prostaty dělá v Německu dříve než u nás. „Fakt, že se toto onemocnění vyskytuje u starších mužů je mýtus. Stále víc mu podléhají totiž mladší a mladší ročníky,“ avizoval německý odborník.

V ČR onemocní rakovinou prostaty přibližně 6000 mužů ročně. Muži nemusí velmi dlouhou dobu zaznamenat, že jsou nemocní, protože rakovina prostaty v počátečním stadiu nebolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám