Hlavní obsah

Müsli je zdravé, ale záleží i na jeho druhu a formě přípravy

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Müsli patří mezi oblíbené pochoutky zdravé výživy. Není však müsli jako müsli a paradoxně mezi nejžádanější patří to nejméně zdravé. V každém případě všechny druhy obsahují vysoké množství vlákniny, která je pro náš organismus velmi důležitá.

Článek

Obchody nabízejí základní druhy - zapékané, křupavé či sypané. Všehny mají stejný základ - ovesné vločky, případně sušené ovoce, ovšem díky jinému druhu přípravy, působí na náš organismus různě.

"Zapékané müsli je připravováno smažením či také zapékáním, k němuž je obecně využíván palmový olej. Je potřeba mít tedy na zřeteli, že takto připravené müsli obsahuje daleko větší množství tuku a má i vyšší energetickou hodnotu. Tuky však představují daleko rozsáhlejší problém – obsah trans mastných kyselin a nasycených mastných kyselin, které mohou způsobit vznik onemocnění srdce a cév," upozorňuje nutriční terapeutka Lucie Růžičková z Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou.

Při smažení, kdy teplota tuku překračuje 190 °C, vznikají látky ze zdravotního hlediska nebezpečné. Dochází zde totiž k oxidaci tuku a to vede ke vzniku tzv. volných radikálů. Ty se pak ve značné míře mohou podílet právě na vzniku nádorových onemocnění.

Naopak sypané müsli je připravováno šetrným švýcarským způsobem pražení, díky němuž jednotlivé složky získávají křupavý charakter i bez přítomnosti oleje a smažení, které naruší buněčné struktury jeho složek. Právě z tohoto důvodu je si müsli schopno zachovat zdraví prospěšné látky pro organismus člověka. Sypané müsli se proto stává pravou potravinou pro všechny, kteří se snaží zhubnout nebo aktivně předejít onemocnění tlustého střeva či kardiovaskulárního systému.

Výborné na podporu zažívání

Müsli obsahuje díky ovesným vločkám a sušenému ovoci vysoké množství rozpustné i nerozpustné formy vlákniny, což má význam pro podporu našeho zažívání.  Zároveň jsou i zdrojem bílkovin s vhodnou skladbou aminokyselin nezbytných pro stavbu svalů, proto by ovesné vločky neměly chybět v jídelníčku sportovců, miminek, ani dětí.

Jídelníček s vysokým obsahem vlákniny podle Lucie Růžičkové
Snídaně:
Müsli s mlékem, čaj
Přesnídávka:
Ovocný salát se semínky
Oběd:
Polévka čočková, masová směs se zeleninou a klíčky, rýže natural
Svačina:
Müsli natural s bílým jogurtem
Večeře:
Zapečená brokolice s bramborem, mrkvový salát s jablky

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám