Hlavní obsah

Mráz nesmí na tváři zanechat stopy

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na změny teplot, kterým se v zimě nevyhneme, reagují všechny typy pleti - čím sušší, tím více. Kdo nechce přijít k různým šrámům na kráse, musí o svou tvář, vystavovanou nemilosrdné nepřízni počasí, ve všech směrech více dbát.

Článek

I když je to zdánlivě absurdní, v tomto období ztrácí povrch kůže rychleji vlhkost než v létě. Důvod je celkem logický - nízké teploty a vítr přetěžují nechráněnou pleť tváře natolik, že není schopna vytvořit si mastný film, zamezující jejímu vysušování. Přitom na svůj neutěšený stav nemusí reagovat ani zvýšeným pocitem suchosti či rudými skvrnami, ani lišejem nebo popraskanými žilkami. Jarní sluníčko však tak jako tak ukáže, kolika vráskami kdo za nedostatečnou péči zaplatí.

Nic zvláštního není třeba

"Žádné speciální zimní regenerační kúry nejsou nutné. Pro udržení zdravé pleti postačí dodržovat základní zásady péče o pleť. Všichni lidé s citlivější pokožkou by se měli vyvarovat náhlých přechodů ze zimy do tepla a naopak. V kosmetice je žádoucí omezit použití hydratačních prostředků v době, kdy se chystáme vyjít do chladného počasí. Pozor na krémy, které zaručují dlouhodobý hydratační efekt," varuje kožní lékařka MUDr. Andrea Vocílková. "Nevyplácí se zapomínat také na vliv slunečních paprsků, hlavně při pobytu na horách. Mastné pasty, které mají matný bělavý odstín a částečně také mechanicky kryjí pokožku a odrážejí UV záření, mohou být v mrazivých dnech velmi užitečné," připomíná lékařka.

Neocenitelným pomocníkem v péči o pleť je vždy, nyní však obzvlášť, panenský olivový olej nebo přípravky s jeho přísadou. Dá se používat i na odličování nebo jako pleťová maska, která pokožku výrazně regeneruje a zvláčňuje. Takové ošetření prospěje každé pleti, tedy i mužské a dětské.

Ženy mají tu výhodu, že mohou svou tvář chránit makeupem. Měl by obsahovat vitamín E, který působí nejen jako zvlhčovač a udržuje elasticitu kůže, ale také představuje významného bojovníka proti volným radikálům. Nezbytné je používání očních krémů hutnější konzistence, a to ráno i večer.

Bez vody a mýdla

Jak na večerní, tak na ranní čištění je v mrazivých dnech naprosto nevhodná voda a běžná mýdla, dokonce ani pro mastnou pleť. Nahradit by je mělo pleťové mléko, popřípadě mléko obyčejné. Kdo se bez vody neobejde, musí vstát dřív a umýt se alespoň hodinu před odchodem ven. Jinak riskuje vznik různých kožních defektů, unavený vzhled i prohloubení vrásek.

Chladné počasí svádí po návratu z venku k využití blaha horké lázně. Zejména pro osoby se suchou a zralou pletí je to požitek poněkud problematický, protože horká voda zbavuje kůži tuku a vlhkosti. Mnohem prospěšnější je každodenní střídavá sprcha, která celkově posiluje cévní systém a připravuje tak pleť na změny teplot.

Totéž platí o pobytu na čerstvém vzduchu. Stačí každodenní čtvrthodinka ostré chůze, nejlépe v poledních hodinách, kdy teploměr ukáže o něco víc než ráno a večer. Občas je prospěšné dopřát si malou kyslíkovou bombu - prostě usednout na pět minut k otevřenému oknu a zhluboka dýchat. Krevní řečiště na takovou osvěžující pauzu odpovídá i lepším stavem pleti.

Velmi důležité je časté větrání a zvlhčování vzduchu v místnostech. "Při dlouhodobém pobytu v suchém ovzduší, zejména klimatizovaného prostoru, poskytne pleti osvěžení aplikace minerální vody pomocí rozprašovače. Nelze ale očekávat, že tento postup doplní ztráty vody v buňkách. K dosažení trvalejšího efektu je nutné zvolit ošetření pomocí hydratačních krémů, jejichž účinek je však třeba zkoušet velmi opatrně, zejména ve správně vybrané době. Většinou vyhovuje nanášení na noc. Může se totiž snadno stát, že přemíra vody v pokožce vyvolá na chladném vzduchu podráždění," doporučuje MUDr. Andrea Vocílková.

Více spánku, méně stresu

Nedostatečnou relaxací si škodíme vždycky, v zimě však dvojnásob. Spát bychom měli déle než v jiných ročních obdobích. Pomineme-li kladný vliv na různé tělesné pochody, je to jedna z nejlepších cest, jak odstranit ze života stresy. Spolu s ostatními negativními vlivy, které teď na člověka působí, mohou totiž poškodit i pleť.

Mnoho lidí se v obtížném nečase chodí ohřát a nabrat energii i barvu do solária. Dělají dobře? "Z hlediska zvýšení rizika výskytu kožních nádorů je solárium diskutabilní vždycky. Teď bych ale chtěla varovat před jeho návštěvou v době probíhajícího akutního onemocnění, například při zánětech dýchacích cest a dalších chorobách, zejména když jsou léčeny antibiotiky nebo i jinými celkově podávanými prostředky.

Za takových okolností je nutné návštěvu solária pečlivě zvážit a poradit se s lékařem. Nejenže může organismus nepříznivě reagovat vzhledem k chorobě, ale také není vyloučeno, že se vyskytnou nežádoucí reakce ve spojení s probíhající léčbou," varuje před náhradou přirozeného sluníčka MUDr. Vocílková.

Stav pleti pochopitelně souvisí také se stravou. Následky týdnů vydatných dávek jídla a pití teď pomůže zlikvidovat jednoduchý jídelníček s pravidelnými zeleninovými a ovocnými odlehčovacími dny, během nichž se tělo očistí a pleť projasní. Kdo pak uvidí v zrcadle svou tvář v lepší podobě, dostane i víc chuti na správné cestě vytrvat.

MASKA Z DOMÁCÍCH ZDROJŮ

Pleť bude rovněž vděčná, když dostane dvakrát i třikrát týdně výživu z pleťové masky. Není zapotřebí pro ni chodit do parfumerie nebo kosmetického salonu, stačí využít dosažitelných domácích zdrojů. Doba působení je 20 minut.

* Do jemně nastrouhané mrkve přidáme pár kapek olivového oleje a trochu mletých ovesných vloček.

* Rozmačkáme kousek vyzrálého banánu, přidáme šťávu z jednoho pomeranče a směs zahustíme sušenou kávovou smetanou.

* Lehce našlehanou 33% smetanu rozetřeme na tvář, šíji i dekolt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám