Hlavní obsah

Mozková mrtvice se týká čím dál častěji i třicátníků

Novinky, Dana Sokolová

Není to tak dávno, kdy se mozková mrtvice týkala téměř výhradně starších lidí. Věkem, ale také nejrůznějšími dispozicemi u nich docházelo k přerušení průtoku krve mozkem a tím k porušení některých mozkových center. Bohužel, v posledních letech se tato věková hranice výrazně snížila a mozkové příhody nejsou výjimkou ani u třicátníků.

Foto: Václav Pergl, Právo

Iktové centrum v pražské motolské nemocnici léčí pacienty s mrtvicí. Na snímku lékařka studuje rentgenové snímky.

Článek

O tom, že tuto skutečnost nelze podceňovat, není pochyb. Mrtvice je závažná choroba, která má trvalé následky a pacient se po ní navrací do normálního života jen velmi pomalu. Lidé se často učí znovu číst, psát a dokonce i mluvit. Někteří pacienti navíc mohou zůstat ochrnutí.

Rozsah škod, jež taková příhoda může napáchat, závisí na včasném odhalení. Čím dříve okolí rozpozná, že se může jednat o mrtvičku a čím dříve je zavolána pomoc, tím bývají následky menší.

Bohužel problém je v tom, že se tyto příhody projevují velmi často nenápadně. Postiženého například brní ruka nebo se cítí zmateně. Takové příznaky mnoho lidí podcení. Zvláště mladí.

Přitom mozkové buňky bez výživy během několika hodin odumírají a navždy ztrácí schopnost vykonávat svou funkci. Je-li tedy lidem s mozkovou cévní chorobou poskytnuta pomoc pozdě, většina následků zůstává trvalá.

Všímavost zachraňuje

Asi největším problémem je, že tento stav nedokáže zhodnotit člověk sám a potřebuje k tomu velmi často všímavost okolí. Jedině včasná reakce někoho dalšího, většinou pomůže.

Lidé by si měli především všímat tří základních bodů: rukou, tváře a řeči.

Ruce - Požádejte nemocného, aby natáhl ruce před sebe a otočil je dlaněmi dolů. Ochrnutá ruka obvykle rychle klesá. Postižená hemisféra ovládající danou polovinu těla totiž nefunguje tak, jak by měla.
Tvář - Požádejte nemocného, aby se usmál, zapískal a ukázal zuby. Pokud se nemocný usměje, ústní koutky nebudou symetrické, jeden poklesne. Člověk postižený mozkovou mrtvicí se nedokáže usmát, nezapíská, ani neukáže všechny zuby, protože jednu polovinu obličeje neovládá.
Řeč - Požádejte pacienta, aby řekl jednoduchou větu, například: „Starého psa novým kouskům nenaučíš.“ Člověk s cévní mozkovou příhodou toho není schopen, bude se přeříkávat, nebo bude slova komolit.

Pokud budete mít u někoho podezření, nebojte se vyzkoušet tento velmi jednoduchý test a bude-li pozitivní, pak okamžitě volejte sanitku a upozorněte lékaře na vaše podezření.

Hlavní roli totiž hraje čas – do 4,5 hodiny od ataku má pacient velkou šanci, že se jeho život vrátí zpět do zajetých kolejí. Bohužel spousta lidí si řekne, že se "z toho vyspí" a ráno už se třeba jen těžko zvedá z postele.

Rizikové faktory

- Pokročilý věk

- Pokročilý věk - Vysoký krevní tlak

- Pokročilý věk - Vysoký krevní tlak - Nadváha

- Pokročilý věk - Vysoký krevní tlak - Nadváha - Cukrovka

- Pokročilý věk - Vysoký krevní tlak - Nadváha - Cukrovka - Migrény

- Pokročilý věk - Vysoký krevní tlak - Nadváha - Cukrovka - Migrény - Užívání hormonální antikoncepce

- Pokročilý věk - Vysoký krevní tlak - Nadváha - Cukrovka - Migrény - Užívání hormonální antikoncepce - Ateroskleróza

- Pokročilý věk - Vysoký krevní tlak - Nadváha - Cukrovka - Migrény - Užívání hormonální antikoncepce - Ateroskleróza - Vysoká hladina cholesterolu v krvi

- Pokročilý věk - Vysoký krevní tlak - Nadváha - Cukrovka - Migrény - Užívání hormonální antikoncepce - Ateroskleróza - Vysoká hladina cholesterolu v krvi - Dědičné faktory

- Pokročilý věk - Vysoký krevní tlak - Nadváha - Cukrovka - Migrény - Užívání hormonální antikoncepce - Ateroskleróza - Vysoká hladina cholesterolu v krvi - Dědičné faktory - Rizikový životní styl (kouření, častá konzumace alkoholu, nedostatek pohybu)

- Stres a deprese

"Při mrtvici je ze všeho nejdůležitější včasný zásah. Nejzazší doba k poskytnutí účinné lékařské pomoci trvala donedávna tři, podle posledních výzkumů jsou to čtyři a půl hodiny po nástupu nemoci. Do jejich uplynutí jsou ještě mozkové buňky schopné se bez velkých škod vzpamatovat. Doktoři však musí okamžitě začít s trombolýzou. Při ní pomocí speciální infuze rozpustí sraženinu v mozku. Je to zákrok, který zmírňuje následky cévní mozkové příhody a usnadňuje návrat do běžného života," vysvětlují odborníci ze serveru www.mozkovaprihoda.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Mrtvice ročně postihne 35 tisíc lidí

V České republice ročně postihne cévní mozková příhoda, které se lidově říká mrtvice, přibližně 35 tisíc lidí, většinou starších 65 let. Třetina z nich do...

Výběr článků

Načítám