Hlavní obsah

Modelky se pomalu učí jíst

Debata o stravování modelek opět ovládla týdny módy ve světových metropolích. Módní cirkus po přesunu do Londýna zatím budí pozornost hlavně kvůli doporučením, která v pátek vydala Britská módní rada (British Fashion Council). Jedním z nich je zajištění "zdravého prostředí v zákulisích přehlídek". A to se podle listu The Independent opravdu mění.

Článek

V prostorách, kde se modelky převlékají a kde se líčí, se napříště nemají objevovat žádné drogy, nemělo by se tam kouřit a mělo by tam být jen jídlo nejlepší kvality. Kromě tradičních salátů, ovoce, zeleniny a sendvičů, se prý v zákulisí objevily i koláče či sušenky, ty však šly na dračku především mezi kadeřnicemi než mezi útlými modelkami.

Kromě dýmu z cigaret ze zákulisí přehlídek mizí i další tradiční věc - malé láhve šampaňského, z nichž manekýny pily brčkem, aby si nepoškodily nalíčení rtů. V nabídce na přehlídce Topshop's Unique byla v zákulisí pouze voda a ovocné džusy. Naprostý zákaz kouření sice zajistil čistý vzduch, modelky se však při dlouhém čekání na svůj výstup evidentně nudily. Šestnáctileté dívky možná nakonec budou ochotny připustit, že chodit do školy je více vzrušující, poznamenal The Independent.

Britská módní rada ostatně doporučila, aby na londýnských přehlídkových molech nevystupovaly modelky mladší 16 let. Modelky budou také muset napříště ukázat potvrzení, že jsou zdravotně v pořádku. Úřady však nevydaly žádný zákaz pro ultraštíhlé modelky, který by se odvíjel od jejich indexu tělesné hmotnosti.

Londýnský Fashion Week není tak uznávaný jako týdny módy v Paříži, Miláně či New Yorku. Je známý především tím, že se na něm objevují nové nadějné tváře mezi návrháři. Mezi největší taháky letošního londýnského týdne módy má patřit přehlídka tvorby vycházející hvězdy světové módy Christophera Kanea. K fanouškům tohoto mladého skotského návrháře patří například Donatella Versaceová. K dalším lákadlům v Londýně bude patřit například nová kolekce Stelly McCartneyové.

Z britské metropole se modelky přesunou do Milána, kde budou předvádět trendy dámské módy pro příští jaro a léto v posledním zářijovém týdnu. Seriál přehlídek tradičně vyvrcholí v Paříži, která bude týden módy hostit první týden v říjnu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám