Hlavní obsah

Mnoho celiaků o své chorobě neví a léčí se na něco jiného

PRAHA

V České republice je evidováno u lékařů zhruba 4000 až 5000 pacientů s celiakií, což je vrozená celoživotní nesnášenlivost lepku. Ten je obsažen v zrnech pšenice, žita a ječmene. Lepek postiženým lidem způsobuje chronický zánět sliznice tenkého střeva. Je pravděpodobné, že mnoho dospělých nemocných o své chorobě neví, a jsou léčeni na jinou diagnózou. Řekla to předsedkyně sdružení Blanka Rubínová.

Článek

Uvedla, že podle srovnatelných studií z jiných evropských zemí je v ČR možná 50 000 až 100 000 celiaků. Mohou mít skrytou formu nemoci, která se může projevit například depresemi, neurologickými obtížemi, neplodností či opakovanými potraty. Úprava stravy by mohla jejich problémy vyřešit. 

Působením lepku se u postižených mění povrch sliznice tenkého střeva a zmenšuje se jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. Typickými příznaky jsou průjem, plynatost, křeče, pokles hmotnosti nebo únava. U dětí se většinou celiakie projevuje neprospíváním a zažívacími problémy. U dospělých má různorodé příznaky od chudokrevnosti až po osteoporózu. Řada problémů se štítnou žlázou se vysvětluje celiakií. Tělu chybí i vitaminy, které by se normálně ve střevu rozpouštěly. To může vést k neurologickým obtížím nebo vyvolávat úzkostné stavy, uvedla Rubínová.

Příznaky onemocnění se zmírní tím, že postižený nejí nic, v čem by byl obsažen lepek. Bezlepková dieta je však drahá, například šestisetgramový chléb stojí 80 až 90 korun. 

Když máte nemocné dítě, musíte pořád myslet, zda máte dietní jídlo

Jedna z účastnic dnešního setkání Pavla Pantoflíčková, matka šestiletého Jakuba, řekla, že když mu byly dva roky, lékaři u něho zjistili celiakii. Její bratr byl také od narození celiatikem, ale na to, že tuto nemoc má, lékaři pomysleli, až když byla zjištěna u jeho synovce. Do té doby byl bratr velmi hubený, byl často nemocný, nechtěl sportovat a "život pro něj neměl smysl". "Jakmile začal držet dietu, tak rozkvetl," dodala. 

Pantoflíčková každý den připravuje pro syna bezlepkovou stravu. Chlapec chodí do mateřské školy. Rodičům se podařilo najít takovou, kde mu jídlo donesené z domova v poledne ohřívají a zajistí, aby jedl skutečně jen to, co jeho dieta vyžaduje. "Je to nepříjemné v tom, že neustále musíte myslet na to, jestli máte bezlepkové jídlo. Když například jdete s dítětem na hřiště, musíte mít s sebou alespoň bezlepkové sušenky. Když jedete někam ven, musíte zjišťovat, zda v daném místě bude obchod, kde budou mít potřebné potraviny. Každý večer musím stát u plotny a připravovat synovi jídlo na druhý den," řekla Pantoflíčková. Zároveň ocenila to, že sortiment speciálních potravin se neustále rozšiřuje. 

Reklama

Související články

Jak můžeme předejít špatnému zažívání

Lidé se dnes nemusí vyrovnávat jen s důsledky vědecko-technické revoluce, ale i s totální revolucí, pokud jde o způsob jejich života. Nikdy v historii lidstva...

Výběr článků

Načítám