Hlavní obsah

Mlsání čokolády má blahodárný vliv na srdce

Sydney

Milovníci čokolády mají dobrý důvod, proč se své milované pochoutky nevzdávat. Vědci přišli s tvrzením, že u lidí, kteří pravidelně konzumují čokoládu, se nemoci srdce a cév vyskytují až o polovinu méně. Platí přitom pravidlo, čím kvalitnější čokoláda, tím lépe.

Foto: Profimedia.cz

Hořká čokoláda má i léčivé účinky.

Článek

Nejvhodnější je proto čokoláda obsahující více jak padesát procent kakaa, bílá a mléčná čokoláda žádný příznivý účinek nemají.

„Dokonce i menší množství čokolády, které obsahuje jen málo kalorií, může mít blahodárný vliv na zdraví srdce a cév,“ tvrdí autoři americké studie.

„Tato studie jen podporuje mnohé další, podle nichž konzumace antioxidantů ze skupiny flavonoidů, které jsou v kakau, ale také třeba čaji či některých druzích zeleniny a ovoce, chrání tělo před vážnými chorobami,“ tvrdí profesor Jonathan Hodgson z University of Western Australia.

On sám doporučuje každému konzumaci asi dvaceti až třiceti gramů čokolády třikrát týdně. Toto množství nijak negativně nepřispěje k obezitě, neohrozí velkou mírou nasycených mastných kyselin, ale dodá velké množství antioxidantů buňkám, které jsou tak chráněny před zhoubnými volnými radikály.

Reklama

Výběr článků

Načítám