Hlavní obsah

Mladou dívku málem zabila lupénka, dnes pomáhá stejně postiženým lidem

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bryony Batemanové obrátila kožní nemoc život vzhůru nohama. Když jí bylo 18, zjistila, že trpí lupénkou. Kožní nemoc brzy postihla téměř 98 % její kůže a mladá dívka musela doslova bojovat o svůj holý život.

Foto: Profimedia.cz

Na Bryony Batemanové by dnes málokdo poznal, že trpí lupénkou.

Článek

Bryony trpí závažnou formou lupénky, která se vyznačuje záněty na kůži. Když poprvé přišla k lékaři, bylo jí řečeno, že je pravděpodobně alergická na prací prášek. Když se ale příznaky nelepšily, začal kolotoč mezi doktory, kteří nakonec diagnostikovali agresivní formu lupénky.

Ohrožení života

Zarudlá pokožka se při této nemoci olupuje, proces může doprovázet třeba i horečka a bolesti. Ve chvíli, kdy se lupénka projevila nejagresivněji, byla dívka převezena do nemocnice. Tělo se vlivem nemoci dostalo do šoku a lékaři měli dokonce strach o její život.

Imunitní systém se vzbouřil a napadl pokožku, na to tělo reagovalo šokem a lékaři museli dívce nasadit kapačky na hydrataci, medikaci v podobě steroidů a bolesti tišit morfiem.

Foto: Profimedia.cz

Mladá dívka skončila v nemocnici, její tělo bolestivou nemoc nezvládalo

Foto: Profimedia.cz

Svědění, bolesti, útrapy. I to provází pacienty, kteří mají lupénku.

„Bylo to, jako bych snad hořela zevnitř. Tělo bylo v šoku, protože pokožka byla tak suchá, že v sobě neměla snad ani trochu vody. Kůže se mi doslova odtrhávala v cárech, byla to muka,“ řekla dívka pro Dailymail.

Pomáhá ostatním

Nakonec ale doktoři Bryony dostali z nejhoršího a mohla se po těžké zkušenosti vrátit domů, kde se postupně naučila svou nemoc přijmout.

Pomohlo jí zejména to, že se o svůj příběh podělila s lidmi na sociálních sítích. Dostalo se jí totiž mnoho reakcí, a to i od lidí, kteří si zažívají nebo zažili stejná muka. A tak se Bryony rozhodla, že bude pomáhat stejně nemocným.

Na svých stránkách pomocí videí sdílí s ostatními tipy, jaké produkty používat, co by mohlo pomoci a co naopak citlivé pokožce ubližuje. Některým dívkám nabízí také módní poradenství.

Foto: Profimedia.cz

Lupénka je sice nevzhledné onemocnění, ale nakažlivá není.

Její blog věnující se této kožní nemoci vznikl tehdy, kdy ji jedna z dívek požádala o pomoc. Napsala dokonce, že uvažuje o tom, že si sáhne na život. A to kvůli tomu, že trpí lupénkou v obličeji. I proto se dnes Bryony oficiálně živí jako kosmetická terapeutka a poradkyně. Chce pomáhat ostatním.

Pomohla sůl a opalování

Co se týče lupénky, vyzkoušela totiž všechno. Nechtěla být do konce života otrokem krémů se steroidy. A jediné, co jí doopravdy pomohlo, byly koupele z mořské soli z Mrtvého moře v kombinaci s opalováním. Sůl se naučila aplikovat i na obličej, a proto dnes, při běžném pohledu nejsou po vážném onemocnění téměř ani stopy.

Foto: Profimedia.cz

Dívce pomohla sůl z Mrtvého moře.

Svým fanouškům pomáhá i tak, že natáčí make-up tutorialy, kde ukazuje stejně postiženým dívkám, jak nejlépe a nejúčinněji zakrýt lupénku v obličeji. Mimo jiné na nich doporučuje vhodnou dekorativní kosmetiku pro citlivou pleť.

Reklama

Výběr článků

Načítám