Hlavní obsah

Mladé ženy stále častěji propadají alkorexii, dávají přednost alkoholu před jídlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna, dvě, tři skleničky vína denně nebo celá lahev, až se z toho stane rituál. Jenomže alkohol je kalorický a místo toho, aby si některé ženy odepřely jednu sklenku, odepřou si raději jídlo. Alkohol ale obsahuje takzvanou prázdnou energii, a kombinace alkoholu na prázdný žaludek může vést poškození slinivky i jater.

Foto: Profimedia.cz

Stále více žen v moderní době propadá užívání alkoholu.

Článek

Stále častějším problémem u mladých žen už není klasická anorexie – psychicky vyvolaná hladovka – ale tzv. alkorexie či drinkorexie. Osoby trpící tímto problémem si uvědomují, kolik obsahuje alkohol kalorií, a aby si ho nemusely odpírat, vzdají se jídla. Takže nekonzumují žádné potraviny, pouze pijí alkoholické nápoje. Samozřejmě to decimuje jejich zdraví.

„Značení energetického obsahu na alkoholických nápojích podporuje lidi s poruchou příjmu potravy, aby jídlo nahradili alkoholem,“ tvrdí psychiatři z britských klinik Priory, kteří se tématem v posledních letech zabývají.

Alkorexie postihuje především ty ženy, které mají tendenci k poruchám příjmu potravy. Alkohol jim dopřává uvolnění, kterého se nehodlají vzdát. Aby příjem joulů (kalorií) omezily na minimum, nejedí.

Alkohol namísto jídla

„Někteří lidé, kteří jsou posedlí počítáním energetického příjmu, se rozhodnou nejíst, aby mohli pít alkohol, takže účinně vymění energii vázanou v potravinách za energii vázanou v alkoholu,“ tvrdí psychiatři z Birminghamu, Bristolu a Londýna.

Jenže alkohol obsahuje energii tzv. prázdnou (nepřináší tělu žádné prospěšné látky, jen energii). Osoby, nejčastěji ženy, které jen pijí lihové nápoje a nic nejedí, si poškozují slinivku a játra. Většinou brzy onemocní diabetem a dalšími chorobami.

„Pro jistou část společnosti je značení energetického obsahu na potravinách kontraproduktivní. Před dvaceti roky, když jsem začínala v oboru, jsem sotva slyšela o něčem jako výměně kalorií z jídla za kalorie z alkoholu. Ale dnes o tom slyšíme pravidelně. Lidé nejedí a říkají: ‚Dělám si místo na sklenici vína,‘“ varuje doktorka Adrienne Keyová, psychiatrička z Priory Hospital.

Reklama

Související témata:

Související články

Bulimie neničí jen dospívající dívky

Je to strašný kolotoč. Nejprve velké nucení k nezdravému přejídání, za nímž následuje sžírající pocit viny ze selhání. Cesta na toaletu, kde se člověk snaží...

Výběr článků

Načítám