Hlavní obsah

Mít fyzičku se vyplácí, zvlášť u Alzheimera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Dostatek pohybu a pravidelné cvičení pomáhá zpomalit zmenšování mozku u lidí s Alzheimerovou chorobou v raném stadiu, prokázala studie amerických lékařů uveřejněná v časopise Neurology.

Článek

Mozky pacientů, kteří byli v lepší fyzické kondici, vykazovaly menší zmenšení než u lidí s horší fyzičkou. Nicméně po duševní stránce se žádný významný rozdíl neprojevil.

To sice bylo překvapivé, ale na vině je zřejmě nižší počet pozorovaných pacientů, který se nemohl statisticky plně projevit, komentoval výsledky jeden ze spoluautorů analýzy doktor Jeffrey Burns z Kansaské univerzity. Testů se zúčastnilo 57 lidí v raném stadiu onemocnění. Jejich fyzické zdraví bylo ohodnoceno při testech fyzické zátěže, zatímco stav mozku odhalila magnetická rezonance.

Podle Burnse je výzkum vlivu fyzického stavu nemocných na zpomalování vývoje Alzheimera teprve na samém začátku. Burns vysvětlil, že mozek se během stárnutí přirozeně zmenšuje, u lidí s diagnostikovaným Alzheimerem je ale míra zmenšování dvojnásobná.

Podle doktora Sama Gandyho z americké Společnosti pro výzkum Alzheimera odpovídají výsledky studie dřívějším předpokladům, podle nichž cvičení, které pomáhá chránit srdce, příznivě ovlivňuje i mozek.

Reklama

Související témata:

Související články

Sklenka vína denně zlepšuje paměť

Pokud si člověk dopřeje denně maximálně jednu či dvě sklenky vína, pak může podle novozélandských odborníků zlepšit svou paměť. Experti z Aucklandské...

Krevní test odhalí riziko Alzheimera

Alzheimerova choroba postihuje mozek starých lidí a působí u nich nevratná poškození, která vedou ke snížení mentálních funkcí. Ačkoli tuto nemoc nelze...

Výběr článků

Načítám