Hlavní obsah

Milovníci sladkého stárnou rychleji než jejich vrstevníci

Pokud si milovníci sladkého nedokážou odepřít své laskominy kvůli hrozící obezitě, měli by se alespoň častěji dívat do zrcadla. Předávkování cukrem totiž vede k urychlení stárnutí. Toho, kdo se často a rád cpe jednoduchými cukry, by nemělo překvapovat, že při setkání s vrstevníky vypadá starší.

Milovníci sladkého stárnou rychleji než jejich vrstevníci

Profesor biochemie Luis Rokeach z Montrealské univerzity se svými kolegy dokázal, že pokud tělo dostane velké množství jednoduchého cukru, zrychlí se stárnutí buněk. Čím více jednoduchých cukrů, tím hůře.

Podle Rokeache není cukr sám o sobě v procesu důležitým, ale schopnost buněk vnímat jeho přítomnost. Pokud totiž buňka ztratí gen pro vnímání glukózy, stane se stejně dlouhověkou jako ta, na niž žádný jednoduchý cukr nepůsobí.

Sladké v jídelníčku

Pomineme-li složitý biochemický proces stojící za celým fenoménem, má pro běžného člověka studie zásadní význam v tom, že stárnutí lze skutečně předcházet tím, že se člověk jednoduchým cukrům maximálně vyhne. Čím je jich v jídelníčku méně, tím pro buňky a tělo lépe.

Studie byla publikována v odborném časopise PLoS Genetics.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků