Hlavní obsah

Mezinárodní den proti zneužívání drog

26. červen byl stanoven Mezinárodním dnem proti zneužívání drog a nezákonnému obchodování s nimi. Pod záštitou OSN je tento den každoročně připomínán od roku 1987. Letošní kampaň proti drogám je poprvé ve své historii plánována na dobu tří let. Jejími hlavními hesly jsou: Ovládají drogy tvůj život? Jde o tvůj život. Jde o tvé blízké. Drogy tam nepatří.

Článek

Generální tajemník OSN Ban Ki Moon vydal k této příležitosti prohlášení, kde mluví především o prevenci, a to nejen vůči rizikovým skupinám obyvatel, ale i již nemocným závislým narkomanům. "Zneužívání drog je problém, kterému lze předcházet, můžeme ho léčit i kontrolovat," prezentoval ve svém poselství. Tříletá kampaň se bude postupně zaměřovat na zneužívání drog v roce 2007, na problematiku pěstování v roce příštím a v roce 2009 na nezákonný obchod s drogami.

Ban Ki Moon upozorňuje i na nutnost globálního řešení celosvětového problému s drogami, jelikož je nezbytné nejen pomoci najít pěstitelům přijatelné alternativy obživy, zajistit systém záchytu a zabavení drog na jejich cestě k uživateli, ale i omezení poptávky, což považuje za největší výzvu. Zdůrazňuje roli rodiny, která zaslouží podporu, aby se dokázala vyrovnat s problémy svých nejmladších a byla schopna poskytovat péči, kterou děti a mladiství, jako riziková skupina, potřebují.

Úspěch stojí na prevenci

Prevence se ale netýká pouze rizikových skupin nebo ostatních, kteří se s drogami ještě nesetkali. Další skupinou jsou ti, kteří s drogami nějakou zkušenost mají a úkolem všech složek, zapojených do prevence je odradit od dalšího užívání, aby neskončili ve skupině závislých. Nejen na závislé narkomany se nabalují ostatní rizika, jako zdravotní infekce nebo kriminalita.

Drogy nejsou jen problémem jednotlivce, ale celé společnosti, která se musí podílet na řešení tohoto rozsáhlého problému. Systém záchytné sítě by měl být postaven na rodině, učitelích, pracovnících ve zdravotnictví a sociálních službách, ale podle generálního tajemníka svou úlohu musí sehrát i média a orgány spravedlnosti.

Reklama

Související články

Když mé dítě bere drogy

Drogy - jeden z největších strašáků rodičů dospívajících dětí. Alkohol a cigarety paradoxně nejsou problém, děti je poprvé nejčastěji okusí přímo z rukou svých...

Závislost na lécích vzniká nepozorovaně

Je to pěkně záludná věc. Lidé se bojí závislosti na drogách a znají závislosti na alkoholu. Ale jen velmi málo vědí o závislosti na lécích. Přitom právě...

Výběr článků

Načítám