Hlavní obsah

Metličky nejsou jen kosmetický problém

Novinky, Dana Sokolová

Metličky, metličkovité křečové žíly nebo také mikrovarixy trápí každou druhou ženu, pro kterou je to spíše estetický problém, který hyzdí tělo. Ve skutečnosti ale metličky nejsou jen vada na kráse, mohou upozornit i na mnohem důležitější skutečnost, a to, že žilní stěny ztrácí svoji elasticitu. To může vést k tvorbě větších křečových žil a žilní nedostatečnosti.

Podívejte se, jak se nejsnáze zbavit metličekVideo: Novinky

 
Článek

Metličky jsou nafialovělé nepřehlédnutelné žilky zobrazující se nejčastěji na obličeji,  stehnech nebo lýtkách. Mají podobu provazců, uzlů či drobných pavučin, které vystupují na povrch.

Přestože se jedná o povrchový problém žil, mohou metličky provázet i nepříjemnosti jako pocit tíhy nohou, napětí či bolest v končetinách apod.

Z velké části může za tento problém genetická dispozice, ale také nadváha, nedostatek pohybu, sedavý způsob života, dlouhodobé stání, hormonální nerovnováha - zejména v těhotenství, ale i užívání hormonální antikoncepce.

Foto: Profimedia.cz

Varixy

Podle primáře MUDr. Oty Schütze z pražské Žilní kliniky by dívky s genetickými dispozicemi neměly brát kombinovanou hormonální antikoncepci s estrogeny, která rozvoj metliček podporuje.

Metličkám neprospívá ani přílišné vystavování se slunečním paprskům. Škodlivé UV záření totiž poškozuje kolagen, který tvoří stěnu drobných cévek. Ta se pak ztenčuje a usnadňuje rozšíření cévního průsvitu. A tím jsou cévky nápadnější.

Jak se metliček nejsnáze zbavit? 

Existuje několik způsobů, jak se nepěkných metliček zbavit. "Každý způsob se hodí pro jiný druh mikrovarixů a je na rozhodnutí lékaře, který zvolí," upozorňuje MUDr. Ota Schütze a dodává: "Přestože se jedná z velké části o kosmetický problém, předpokladem nejlepšího léčebného postupu je důkladné vyšetření cévního systému - nejprve klinicky a následně barevným duplexním ultrazvukem. Vždy je lepší odhalit pravou příčinu problému."

Nejčastěji se pak metličky odstraňují pomocí tzv. sklerotizace a laserem.

Sklerotizace - metoda, při které se do metliček vstříkne roztok. Tento roztok podráždí a slepí vnitřní stranu cévy. Potom se na místo na 1 až 2 týdny aplikuje trvalý tlakový obvaz, aby se zamezilo opětovnému průtoku krve. Sklerotizaci je nejvhodnější podstupovat v podzimních a zimních měsících.

Ošetření pomocí barvivových laserů - laserové paprsky se dokážou dostat až do cévy aniž by porušily kůži, tam následně odbourají hemoglobin a tím natrvalo naruší celou cévu, která se tak uzavře.

Podívejte se na přiložené video, jak se obě tyto metody provádí a co je pro prevenci metliček nejlepší.

Reklama

Související témata:

Související články

Žilní trombóza může skončit smrtí

Hluboká žilní trombóza je tvorba krevní sraženiny v hluboké žíle dolní končetiny, která může zcela zablokovat tok krve postiženou žilou. Pokud se sraženina...

Nejúčinnější metoda na bércové vředy

Nejčastější příčinou bércových vředů, tedy ran, které se nám udělají na nohou, jsou problémy s žilním oběhem (73 %). Nejúčinnější metodou, jak je léčit, bývá...

Výběr článků

Načítám