Hlavní obsah

Meruňky nejen odbourávají tuky, ale i zpomalují stárnutí organismu

Právo, Eva Müllerová

Meruňky obsahují tolik zdraví prospěšných látek, že jim oprávněně patří označení ovoce zdraví. Oranžová barva signalizuje značné množství beta-karotenu, tedy antioxidantu velmi účinného například také v prevenci nádorových chorob. Už tři malé plody přinesou tělu přes polovinu doporučené denní dávky této rostlinné formy provitamínu A.

Foto: Profimedia.cz

Hnědé skvrnky na slupce meruněk nemusí signalizovat hnilobu. Pokud se po přejetí prstem nerozmáznou, jde o otlak z dopravy, tedy záležitost estetickou, nikoliv zdraví škodlivou jako u hniloby.

Článek

Kromě zdraví prospěšných látek posilujících imunitu, peristaltiku střev a snižujících hladinu cholesterolu nabízejí meruňky i další, jež zpomalují stárnutí organismu. Mají například dobrý vliv na vlasy, nehty i pokožku, odbourávají tuky, jako velký zdroj kyseliny listové snižují riziko demence.

A přitom se ve 100 gramech skrývá jen 57 kalorií. Podle kulinářské magie oranžové peckovice povzbuzují také něžné city (recept na pyré lásky máme v redakci), v podobě meruňkovice pak i sexuální libido.

Zmíněné účinky ale nepřinášejí jen meruňky čerstvé. V sušených plodech jsou živiny v koncentrovanější formě, mají ovšem o něco víc kalorií. Proto byly zařazeny při některých vesmírných letech i do jídelníčku amerických kosmonautů.

Je to jako s vínem

Třebaže jsou u nás na trhu velké, na první pohled lákavé plody ze zahraničí, vyplatí se dát přednost domácí produkci meruněk. Mikroklima jižní Moravy jim svědčí a kvality tradiční odrůdy Velkopavlovická oceňují i zahraniční pěstitelé. Její plody s červeným líčkem jsou šťavnaté, sladké a pecka se lehce oddělí od dužniny.

„S našimi meruňkami je to jako s moravským vínem. Vyváženým poměrem cukrů i kyselinek, sladkou navinulostí a výrazným aroma jsou chuťově naprosto bezkonkurenční. Kromě toho má konzument jistotu, že v nich nejsou zbytky pesticidů,“ upřesňuje ještě Ivo Pokorný z Pomony Těšetice.

Ví, o čem mluví, v této ovocnářské společnosti totiž pěstují meruňky téměř v biokvalitě. Proto se také z jejich produkce připravuje i kojenecká výživa. „Každoročně procházejí naše meruňky velmi přísnými testy na rezidua všech užívaných pesticidů v nezávislé laboratoři EU v Itálii. Vždy jsme hluboko pod stanoveným limitem, a to jsou normy pro dětskou výživu desetkrát nižší než pro stravování dospělých,“ doplňuje ještě Ivo Pokorný.

V cukrařině přitahují kontrasty

„V cukrařině jsou meruňky oblíbené pro svoji variabilitu. Rozumějí si se sladkým, ale přitahují i naprosté kontrasty. S nakyslými ingrediencemi, jako jsou zakysaná smetana či tvaroh, vytvářejí překvapivě lahodné kombinace.

Tzv. těžší chutě, čokoládu, med a karamel, naopak odlehčí svou svěžestí,“ tvrdí cukrářka Věra Slezáková, vítězka mnoha prestižních mezinárodních gastrosoutěží. Jedním z důkazů je i její letní dezert z mascarpone a meruněk v medovém karamelu (recept v redakci).

Při práci s oranžovými plody doporučuje:
- Před vypeckováním meruňku lehce poválet v dlani, dužnina se tak snadněji oddělí od pecky.
- Aby šla dobře stáhnout slupka, musí se meruňky nejprve ponořit do vroucí vody (asi na 10 vteřin), rychle zchladit a teprve pak loupat. To platí i pro přípravu džemů s kousky čisté dužniny. Slupky se můžete zbavit také pasírováním přes síto, pak je ale nutné počítat s řidší hmotou.
- Meruňkový kompot lze ozvláštnit, když se při zavařování vloží do sklenice netradiční koření společně s citrusy, například hřebíček, badyán a plátek pomeranče, nebo máta s kolečky citrónu.
Foto: Profimedia.cz

Nechají-li se nazelenalé meruňky přes noc v pokojové teplotě v papírovém sáčku se dvěma jablky, do rána dozrají. Jablka uvolňují etylén, který tento proces urychluje. foto: Profimedia

Několik tipů na využití meruněk ve slané kuchyni od Martina Slezáka, šéfkuchaře restaurantu Rybí trh v pražském Ungeltu

Meruňky si nejlépe rozumějí se studenou kuchyní, a to hlavně se sýry s bílou či modrou plísní vyšlehanými do sýrových pěn. Se sýry se dobře snášejí také sušené meruňky marinované v alkoholu nebo rozvařené a okořeněné badyánem, tymiánem či rozmarýnem.

Excelentní jsou v kombinaci s lahůdkovými droby, brzlíkem a kachními játry. V tomto případě se používají obvykle meruňky dušené, ale i karamelizované v cukru a lehce podušené.

Lze je rovněž ogrilovat na snítce rozmarýnu a podávat třeba s ananasem jako přílohu ke kuřecím steakům. Pečené plody zase pikantně doplní králíka na cibuli i bůček s medovou krustou. Na to vše se dají meruňky použít, jen se člověk nesmí bát zkoušet kromě tradičního i nové pojetí.

Tipy na slané a sladké meruňkové dobrůtky

foto: Právo/František Petrák

Kachna pečená na meruňkách (4 porce)

Suroviny: 2 kachny, olej, 500 g celých meruněk, máslo, 100 g šalotky, rozmarýn, tymián, 500 g brambor, 100 g smetany, sůl

Postup: Kachnu rozporcujeme na stehna a prsa. Stehna osolíme a zprudka opečeme na oleji. Pak přidáme šalotku a pečeme dozlatova. Zhruba v polovině přípravy ještě doplníme celé meruňky. Hotová stehna i meruňky vyndáme a připravíme klasickou šťávu, rozpadlé meruňky použijeme na její zahuštění. Prsíčka osolíme, okořeníme bylinkami, zprudka opečeme na oleji a nakrájíme na tenké plátky. Kachní stehýnka podáváme s plátky prsíček, ozdobené pečenými meruňkami a pečenou šalotkou, společně s jemnou bramborovou kaší zformovanou pomocí dvou lžic do tvaru noku. Na závěr vše lehce přelijeme hotovou šťávou.

foto: Právo/František Petrák

Meruňkový páj (koláček)

Suroviny: 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 300 g hladké mouky, 1 vejce, chemicky neošetřená pomerančová kůra. Krém: 3 sáčky pudinku, 0,5 l mléka, 120 g krupicového cukru, 1dl rumu, 500 g tvarohu, 500 g čerstvých meruněk, želatina, meruňková šťáva, cukr, voda

Postup: Nejprve připravíme ze všech surovin vláčné těsto, které pevně vtlačíme do formiček na košíčky a pečeme dozlatova 15 minut v předehřáté troubě (160°C). Necháme vychladnout, vyklepneme a naplníme krémem. Uvaříme oslazený pudink a necháme vychladit. Pak do něj opatrně vmícháme tvaroh a rum. Naplněné páje pokryjeme nakrájenými meruňkami a želatinou připravenou z vody, želatiny, cukru a meruňkové šťávy.

foto: Právo/František Petrák

Tygří krevety s omáčkou sweet chilli a čerstvými meruňkami (4 porce)

Suroviny: 12 tygřích krevet, 6 meruněk, hotová omáčka sweet chilli, 3 japonské hrušky nashi, koření Razel hanut, 100 g cukru, 200 g hruškového džusu, 50 g oleje

Postup: Krevety opečeme na oleji, meruňky rozpůlíme a vše důkladně promarinujeme v omáčce sweet chilli (lze koupit v asijských obchodech). Hrušky nashi orestujeme na oleji, přilijeme džus a dusíme doměkka. Na závěr ještě přidáme koření Razel hanut. Směs dobře propasírujeme do konzistence hladkého pyré, které necháme vychladit. Pokrm ozdobíme jemnými klíčky řeřichy.

foto: Právo/František Petrák

Meruňkový mražený krém

Suroviny: 100 g žloutků, 80 g cukr krystal, 300 g rozvařených oslazených meruněk, 50 g meruňkového likéru, 0,5 l šlehačky, čerstvé meruňky na ozdobu

Postup: Žloutky vyšleháme nad párou s cukrem do pěny a pak za občasného míchání vychladíme. Do studené hmoty přidáme část rozvařených meruněk, likér a vše nadlehčíme dotuha ušlehanou šlehačkou. Misky či plastové formy na nanuky (lze koupit v supermarketech) pak střídavě plníme vrstvou krému a rozvařených meruněk.

Reklama

Související články

Tajemství výtečné chuti kaki Persimon

Přestože patří toto ovoce mezi nejoblíbenější pochoutku v Číně a Japonsku, v Česku je povědomí o tomto chutném a zdravém ovoci velmi špatné. Jelikož je právě...

Výběr článků

Načítám