Hlavní obsah

Meningitidou onemocní na světě každou minutu jeden člověk

Novinky, das

Závažnost invazivního meningokokového onemocnění (IMO) není dobré podceňovat. Jedná se o vysoce nakažlivou infekci, kterou způsobuje bakterie Neisseria meningitidis neboli meningokok. Ten je ve světě každou minutu diagnostikován jednomu novému nemocnému, přičemž každých deset minut jeden nemocný infekci podléhá.

Foto: Profimedia.cz

Pro rozsáhlou infekci u některých nemocných dochází k amputaci nohy.

Článek

Bohužel vyhráno nemají ani ti, co přežijí. Zhruba každý pátý z nich trpí doživotními následky, jako jsou amputace končetin, mentální postižení, ztráta sluchu, zraku, poruchy paměti a učení, paralýza, záchvaty, poruchy jater, ledvin. Prvotní příznaky se projevují klasickými symptomy virózy – horečkou, bolestí hlavy, kloubů, končetin, celkovou nevolností a malátností.

V první fázi onemocnění je velmi složité jej odlišit od běžné virózy. „Nejčastěji napadá kojence a malé děti. Druhou skupinou jsou pak adolescenti a dospělí. Průběh nemoci je přitom překvapivě rychlý, trvá pouhých 24 až 48 hodin, než meningokok napadne mozek anebo přivodí otravu krve, v nejhorším případě i smrt,“ varuje ústecký pediatr MUDr. Jan Pajerek.

Proto přidají-li se k příznakům chřipky další alarmující jevy, jako je prudce stoupající teplota, ztuhlost šíje, skvrny po celém těle, silná bolest hlavy až upadání do bezvědomí, je třeba okamžitě kontaktovat lékaře.

V letech 2009 až 2013 onemocnělo meningokokem v České republice celkem 340 osob. Z toho 30 zemřelo.

Antimeningokok pomáhá lidem s onemocněním

Andrea Brzobohatá prodělala meningitidu před pěti lety a sama na vlastní kůži tak poznala, jak moc je toto onemocnění zákeřné. Jelikož mezi stejně nemocnými nebylo mnoho informací, založila sdružení Antimeningokok a No Foot No Stress, které pomáhá všem lidem, kteří prodělali toto onemocnění. Snaží se dodat nemocným celou řadu informací o samotné chorobě, ale i legislativě, rehabilitaci, protézách v případě amputací končetin, ale také pomáhá s šířením osvěty a prevencí tohoto onemocnění.

Foto: archív

Vpravo: Andrea Brzobohatá

Jednou z takových akcí je i nevšední výstava pohyblivých fotografií Nepodléhejte iluzi, že se Vás to netýká, kde přeživší odtajňují své handicapy. Pozoruhodné obrázky, které nutí k zamyšlení nad hrozbou meningitidy, zinscenoval fotograf Adam Holý.

Výstavu můžete zhlédnout do 12. března v pražském nákupním centru Eden a posléze i v dalších městech jako v Brně, Plzni, Karlových Varech a dalších místech. Více informací na Antimeningokok.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám