Hlavní obsah

Med pomáhá nestárnout

NOVÝ ZÉLAND

Vědci zjistili, že lidé, kteří konzumují pravidelně med, si život nejen oslazují, ale také prodlužují. Med totiž pomáhá v boji se stresem, zlepšuje paměť a zpomaluje proces stárnutí. Vyplynulo to ze série testů na krysách.

Článek

Med jako včelí produkt lidé používali nejen jako přírodní sladidlo již od starověku, ale také v kosmetice a jako léčebný prostředek. Jeho antiseptické vlastnosti se využívaly při léčení spálenin a různých ran. Odborníci zjistili, že je vhodný k prevenci rakoviny a senné rýmy.

Nyní vědci z univerzity ve Waikatao na Novém Zélandu provedli sérii testů na krysách, kdy různým skupinám podávali po dobu jednoho roku dietu s rozdílným obsahem medu. Všechny krysy byly stejně staré, dvouměsíční. Vždy po třech měsících je vědci podrobili testům zaměřeným na paměť, včetně hledání cesty z bludiště.

Krysy, které měly potravu slazenou medem, byly klidnější, rozvážnější a měly lepší prostorovou paměť. Nicola Starkeyová, která studii vedla, je přesvědčená, že studií je dostatečně potvrzená důležitost medu jako významné části jídelníčku: "Zvlášť starší lidé by si tuto lahůdku a lék zároveň, který je běžně k mání, měli dopřávat pravidelně," tvrdí Starkeyová.

Reklama

Související témata:

Související články

Med pomáhá s hojením diabetických boláků

Včelí med je pro diabetiky zakázanou potravinou. Pokud se ovšem podává vně, mohl by se stát jejich pomocníkem a účinným lékem na vředy a boláky vznikající jako...

Vyrobte si pleťovou masku z běžných potravin

Kdo by nechtěl mít svěží, zářivou, hebkou pleť bez kazů? Ke splnění tohoto ideálu nemusíte navštěvovat kosmetičku či nakupovat drahé masky různých firem....

Výběr článků

Načítám