Hlavní obsah

Mastné ryby prodlužují život buněk i celého organismu

San Francisko

Že jsou tučné ryby jako makrela, losos či sardinky prospěšné pro zdraví, se ví celá desetiletí. Na omega-3 mastné kyseliny bohatý rybí tuk totiž chrání srdce a cévy, ale také další buňky lidského těla.

Foto: Olina Táborská, Právo

Podle vědců je rybí tuk skutečným elixírem mládí.

Článek

Odborníkům z Kalifornie se teď podařilo popsat mechanismus, který vysvětluje, jak látky obsažené v rybím tuku prodlužují život tkáním. A podle nich je rybí tuk skutečně elixírem mládí.

Každý člověk by tak měl tučné ryby konzumovat alespoň dvakrát týdně. Omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku totiž pomáhají hlídat ochranné čepičky uvnitř buněk, které přitom ovlivňují to, jak dlouho buňka bude žít.

„Tyto objevy zvyšují pravděpodobnost, že omega-3 mastné kyseliny mohou chránit před stárnutím buněk u pacientů s nemocemi koronárních cév srdce,“ tvrdí doktor Ramin Farzaneh-Far z University of California v San Francisku.

Čepičky na telomerách chromozomů tvořených DNA se zkracují při každém dělení. Je tedy logické, že se s věkem zkracují. A pokud jsou chráněny, pak se zkracování zpomalí a stárnutí buněk a organismů rovněž. Pokud jsou telomery příliš krátké, dochází často k poškození DNA, vzniku mutací a smrti buněk. Řada škodlivých látek a fyzikálních vlivů může proces zkracování naopak urychlovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak úspěšně čelit záchvatům mlsání

Zná to každý. Občas nás začne honit mlsná tak, že splácáme kdeco. Kromě nadbytečných kil pak často zápasíme s těžkým žaludkem a spousta žen i s výčitkami...

Kouzlo flambování aneb Jídlo v plamenech

Vzletné gesto číšníka, když lije alkohol do pánve, modravé plameny i vonný dým, jenž se zvedne, naplní hosta respektem a on ochutnává první sousto takřka...

Výběr článků

Načítám