Hlavní obsah

Marihuana může za hyperaktivitu a předčasné vyhoření spermií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisko

Nové objevy fyziologie mužských spermií pomáhají vědcům pochopit, jak některé látky a zvláště drogy způsobují neplodnost. V Kalifornii popsali proces, který vysvětluje, proč jsou kuřáci marihuany neplodní v tak velké míře. Droga zřejmě nepůsobí negativně přímo na produkci gamet, ale pohlavní buňky znemožňuje až v boji o prvenství na cestě k vajíčku. Spermie ovlivněné marihuanou doslova předčasně vyhoří.

Článek

Spermie musejí být po ejakulaci do vagíny aktivovány ve správnou dobu. Děje se to na molekulární úrovni v závislosti na pH. Trvá to jistou dobu a správné načasování zažehnutí jakýchsi „motorů“ spermií je klíčové pro úspěšné oplodnění.

Pokud k zažehnutí dojde předčasně, spermie se začnou zběsile pohybovat, ovšem mohou v nepříznivém prostředí brzy vyčerpat energii a odumřít před dosažením vajíčka. A to se děje právě pod vlivem látek obsažených v marihuaně.

Podle expertů z University of California v San Francisku je aktivita spermií řízena mírou kyselosti prostředí. Jakmile jsou spermie v ženských pohlavních orgánech, dojde k uvolnění protonů uvnitř spermie a ke změně pH z kyselého na zásadité. V tu chvíli dojde k aktivaci enzymů, které vyvolají prudké pohyby bičíku. Spermie začnou svůj závod za vajíčkem.

„Marihuana je ale aktivuje příliš brzy, takže jsou rychle unavené či doslova vyhoří,“ tvrdí vědci.

Reklama

Související články

Ničitelé mužské plodnosti

Ta zpráva vyděsila mnohého majitele vyhřívaných sedaček v autě. Podle výzkumu vědců z univerzity v německém Giessenu mohou totiž snížit jejich šance na početí...

Výběr článků

Načítám