Hlavní obsah

Manželé mají podobné myšlení i nemoci, tvrdí vědci

Právo, Václav Pergl

Partneři žijící dlouhodobě ve společné domácnosti začínají nejen myslet a chovat se velmi podobně, ale také jejich nemoci se mnohdy začínají slaďovat. Důvod je jednoduchý: stejný životní styl a společná kuchyně.

Foto: Profimedia.cz

Manželé mívají podobné či stejné choroby, jelikož mají stejné stravovací návyky.

Článek

„Lidé žijící dlouhodobě v partnerském vztahu mají podobný zdravotní profil, a pokud mají neduhy, nezřídka jsou si i ty velmi podobné,“ řekla Právu ve středu Marie Koubová ze společnosti Quent.

Odkázala přitom na závěry vědeckého týmu univerzity v Nottinghamu ve Velké Británii, který pro tyto účely posuzoval zdravotní záznamy osmi tisíc manželských párů ve věku od 30 do 74 let.

„Jestliže např. jeden z manželů trpí vysokým tlakem či zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, pak je velká pravděpodobnost, že obdobnou chorobou bude trpět i jeho protějšek,“ uvedla Koubová. Je to důsledek stejného životního prostředí a stejných návyků, včetně stravovacích.

Podobný výzkum se v ČR neuskutečnil, ale podle odborníků na výživu výsledky by mohly být stejné.

Aby si tedy manželé nezkracovali roky společného života, měli by se vyhýbat nadměrné konzumaci sladkostí, slazených nápojů a rafinovaného cukru obecně, stejně jako nepřiměřenému příjmu živočišných tuků s výjimkou rybího tuku.

Dopřávat by si měli naopak dostatek zeleniny, ovoce, libového masa, celozrnného pečiva, rostlinných olejů a tuků z nich vyrobených, netučných mléčných výrobků a luštěnin.

Anketa

Může podle vás vést dlouholeté manželství ke stejnému myšlení a nemocem?
Ano
75,9 %
Ne
18,2 %
Nevím
5,9 %
Celkem hlasovalo 11547 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám