Hlavní obsah

Majitelům koček spíše hrozí nakažení ptačí chřipkou

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROTTERDAM

Profesor Albert Osterhaus z Erasmovy univerzity v Rotterdamu si všiml, že v kočkovitých šelmách virus ptačí chřipky mutuje mnohem rychleji, než se předpokládalo. Podle jeho názoru by se mohla choroba velmi rychle přenášet z koček na člověka a působit skutečnou pandemii.

Článek

Uznávaný virolog rovněž míní, že španělská chřipka, na níž na konci první světové války zahynuly desítky miliónů lidí, byla formou ptačího viru, který se na člověka přenesl přes prasata.

"Víme, že pandemie z roku 1918 byla způsobena virem ptačí chřipky, který se přizpůsobil savcům v některém mezihostiteli, patrně v prasatech. Možná jsou mezihostitelem pro H5N1 kočky," řekl profesor.

Podle něj jsou také Asijská a Hongkongská chřipka mutacemi ptačí chřipky, která se v prasatech přizpůsobila savcům a následně zabíjela člověka. Osterhaus nabádá všechny majitele koček, aby v době hrozby pandemie ptačí chřipky své čtyřnohé miláčky chránili před kontaktem s ptáky a jejich exkrementy. Každý domácí mazlíček, který projeví známky nemoci chřipkového charakteru, by měl být okamžitě testován na H5N1.

Reklama

Související témata:

Související články

Chřipka může vyhladit až 62 miliónů lidí

Virus chřipky neustále mutuje. Pandemie chřipky, která se očekává každým rokem, může usmrtit až 62 miliónů lidí. V roce 1918 pandemii podlehlo 50 miliónů...

Podceňovat chřipku se nevyplácí

Chřipková epidemie začíná v Česku každoročně v lednu. Děti se vracejí z vánočních prázdnin do školních lavic a stačí jedno nakažené dítě a rázem mohou...

Výběr článků

Načítám