Hlavní obsah

Magnólie osvěží dech a pomůže odstranit zubní kaz

Právo, Novinky, ČTK, aa, lap

Zlobí vás zubní kaz? Nebo je vám nepříjemný pach z úst vašeho kolegy? Nabídněte mu žvýkačku nebo bonbon z magnolie. Vědci přicházejí s novými poznatky ohledně účinků magnolie. Potvrdilo se, co věděli lékaři už ve středověku: že kůra z magnolie léčí horečky, bolesti hlavy a některé vředy.

Článek

Kůra z magnolie je nejnovějším hitem boje proti nepříjemnému pachu z úst. Borka tohoto stromu totiž obsahuje látky magnolol a honokiol, které dokáží zabít téměř všechny ústní bakterie způsobující páchnoucí dech. Extrakt je ale prý také účinnou prevencí zubního kazu, poněvadž hubí bakterie způsobující kazy.

Ve srovnání s běžnými mátovými žvýkačkami ty obohacené o výtažky z magnólie dokáží zničit o 61 procent bakterií více již po půlhodince převalování v ústech.

.: Magnólii můžete obdivovat také pro její květy. foto: Právo/ČTK

Firemní tým společnosti Wrigley zjistil, že výtažek z kůry magnolie je účinný vůči třem druhům bakterií v ústech – koncentrovaný extrakt během pěti minut zničil 99,9 % bakterií. Firma připravuje výrobky z magnólie.

Ve formě bonbónu potřeboval pouhé půl hodiny na zahubení dvou třetin mikroorganismů, které v zubním plaku vedou ke vzniku kazů. Potvrdilo se, co věděli lékaři už ve středověku: že kůra z magnolie léčí horečky, bolesti hlavy a některé vředy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám