Hlavní obsah

Lze kouřit zdravě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neexistuje zdravá cigareta. Tento fakt je všeobecně známý. Méně známé už je, že kuřák může alespoň částečně regulovat, kolik škodlivých látek vdechne. Dopad na zdraví tak může být zmírněn.

Článek

Co všechno tedy ovlivňuje koncentraci škodlivých látek, vdechovaných kuřákem?

Přítomnost a hloubka inhalace

- pokud člověk kouř nevdechne do plic, nebo ho do nich dostane pouze v malém množství, snižuje tím pravděpodobnost onemocnění rakovinou plic. Stále mu však hrozí rakovina hrtanu, dutiny ústní a dalších orgánů.

Množství vykouřených cigaret

S růstem počtu vykouřených cigaret roste i pravděpodobnost onemocnění některou z nemocí, které kouření provázejí. 

Kvalita cigaret

- v minulosti byly z cigaret odstraněny nápisy jako light, superlight nebo mild, ač při laboratorním strojovém kouření vykazovaly nižší obsah nikotinu. Protože však člověk není stroj, tak při závislosti na nikotinu dělá vše pro to, aby dostal svoji dávku - nasává déle, hlouběji, častěji a déle drží kouř v plicích. Do těla tak dostane jednak žádané množství nikotinu, jednak větší množství dalších škodlivých látek. Ve skutečnosti tedy není kouření cigaret s nižším obsahem nikotinu méně nebezpečné a v určitých případech může být i horší než u "tvrdých" cigaret.

Kouření až k nedopalku

- čím více se kuřák přibližuje nedopalku, tím více nikotinu přijímá. Mimo jiné je to jeden ze znaků, podle kterého se určuje míra závislosti na nikotinu.

Škodlivost kouření, které je dnes chápáno jako nemoc a pro niž jsou k dispozici nové moderní způsoby léčby, tak částečně mohou ovlivňovat i kuřáci. Zdravý životní styl při kouření i vhodnou léčbu závislosti na nikotinu může navíc každému poradit lékař. Z nebezpečného a zatracovaného zlozvyku sice zdravou věc nedokáže udělat nikdo, nicméně šance pro zdravější způsob života i pro úplné vyléčení existují.

Reklama

Související témata:

Související články

Místo cigarety stačí pět minut chůze

Britští odborníci tvrdí, že účinek pohybu na kouření je stejně silný jako u léčby nikotinovými přípravky. Podle nich může pravidelná každodenní procházka...

Výběr článků

Načítám